Témata k nedělní a sváteční liturgii

MLADÉ VÍNO DO NOVÝCH MĚCHŮ - Z BOHOSLUŽBY SLOVA - PAMÁTKA SV. ANTONÍNA - 17.1.2022

Samuel řekl Saulovi: Proč jsi neuposlechl Hospodinova hlasu? Vrhl ses na kořist a učinil jsi, co je v Hospodinových očích zlé. Protože jsi zavrhl Hospodinovo slovo, on tě zavrhl, abys nebyl králem."- Z  prvního čtení  ( 1 Samuelova 15). 

S Bohem se nedělají obchody. Nelze říkat dělám to pro Boha, když Bůh věc nepřikázal. Boha nemůžeme něčím odbít. Nechce po nás moc, nepotřebuje naše oběti. Ale chce hlavně, abychom dělali to, co přikázal. Nestačí jen uznávat jediného Boha, ale také mu přiznat jeho moc a poslouchat ho. I nám křesťanům by bylo k ničemu, že uctíváme Boha, pokud bychom se nezajímali o jeho slovo, o Písmo, o bibli. Se Saulem to dobře nedopadlo. Jeho příběh je smutný, protože nebyl úplně zlý, jen hrozně polovičatý. Nedovedl se pro Hospodina rozhodnout zcela. Sám sobě i druhým stále něco nalhával. Všechno dobré nakonec zkazil. Nedokázal žít a vládnout podle Hospodinových představ a plánů se zářnou budoucností Božího lidu. Nikdo nenalévá mladé víno do starých měchů, jak se dočteme v evangeliu. 

Z evangelia:( Marek 2 ) : Nikdo nepřišívá záplatu z neseprané látky na staré šaty, jinak se ten nový přišitý kus ze staré látky vytrhne a díra se jen ještě zvětší. Nikdo nenalévá mladé víno do starých měchů, jinak víno měchy roztrhne a přijde nazmar víno i měchy. Mladé víno do nových měchů!

Kristovým evangeliem nelze jen ucpávat díry a zakrývat trhliny v životě, který se nám jinak zdá docela obstojný. Na nové víno si chceme klidně vystačit s osvědčenými starými měchy. Vytváříme si nejrůznější směsi z Kristova království a naší morálky, našich hodnot a zvyků. Tady slyšme Ježíšovo vážné varování: Takové směsi nejsou k ničemu dobré, ano jsou neudržitelné. Kdo Kristovo evangelium bude chtít zachytit do toho svého, do toho, co už dávno má a zná, může nakonec jen utrpět škodu. Nic z toho nebude – díra v šatech jen větší, vniveč přijde víno i měchy. Ale je tu i zaslíbení: „Nové víno do nových měchů.“ Kdo tu novou radost i ten nový zármutek nechá působit, aby si v jeho životě našly cestu a vytvořily „nové měchy“, formovaly a utvářely jeho život, ten zažije, že ta apoštolská řeč o věcech nevídaných a neslýchaných – nevídaně a neslýchaně dobrých – zdaleka není jen zbožná nadsázka.

Odkaz na kompletní    liturgické texty  z lekcionáře k bohoslužbě slova na pondělí 17.1.2022.  (Níže je uveden jen jejich základní přehled ).

1. čtení:  1 Samuelova 15,16-23

Žalmy:  50,8-9.16bc-17.21+23 , odpověď:  Kdo žije správně, tomu ukážu Boží spásu.

Evangelium:  Marek 2,18-22 

Zobrazeno 283×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio