Témata k nedělní a sváteční liturgii

OBRAŤE SE A VĚŘTE - Z BOHOSLUŽBY SLOVA - PONDĚLÍ PO 1. NEDĚLI V MEZIDOBÍ 10.1.2022

Elkána měl dvě ženy: jednu jménem Anna a druhou jménem Pennina. Pennina měla děti, Anna však děti neměla. Ten muž chodíval každoročně ze svého města vzhůru do Silo poklonit se Hospodinu zástupů a obětovat mu. Annu miloval, i když její lůno učinil Hospodin neplodným. Její sokyně však jí působila mnoho trpkostí; urážela ji, že Hospodin učinil její lůno neplodným. Tak se dělo rok co rok; kdykoli chodívali vzhůru do Hospodinova domu.- Z  prvního čtení ( 1 Sam 1). 

Začátek první knihy Samuelovi nám dává nahlédnout do života jedné obyčejné izraelské rodiny. Tehdy nebylo nic neobvyklého, když měl muž dvě ženy. Musel se však o obě řádně starat a živit je. Jedna z žen dala Elkánovi kopu dětí, zatímco druhá žádné. A neplodná žena, to bylo tehdy prokletí a potupa. V tomto příběhu můžeme na třech postavách sledovat tři různé možnosti, jak mohou lidé na vážné problémy, které je v životě potkaly, odpovědět a reagovat. Žena, kterou Bůh požehnal mnoha dětmi, využívá trápení druhé k tomu, aby jí ještě víc ublížila. Zneužívá svého štěstí k tomu, aby Anně život ještě víc ztrpčila. Chyby, které si navzájem vyčítáme, by se leckdy ještě daly napravit a odstranit, kdybychom se snažili jeden druhého povzbudit a motivovat, místo abychom se navzájem uráželi. Manžel správně pochopil Boží vůli. Dostal Annu na starost, aby ji chránil, povzbuzoval a miloval a tak ji nahradil děti. A pak je tu ještě třetí možnost, jak může člověk na své trápení odpovědět. Tu představuje Anna. Manželova láska Annu těší, nestačí však utišit její touhu po dětech. A tak Anna, kdy jdou každý rok   do Hospodinova domu, chce tam být s Pánem sama a modlit se s Ním a k Němu. Svou hořkost a trápení svěří Hospodinu.  Věří v jeho mocné slovo. Pán Bůh nám pomáhá skrze naši víru. Teprve šťastná, klidná a věřící Anna otěhotní a stane se matkou. Bůh potřebuje naši víru, aby mohl vyslyšet naše modlitby. Kdo se modlí, ale nevěří, že mu Bůh může a chce dát,to, co pokládá On za nejlepší, ten se pohybuje v bludném kruhu. Naše víra je stejně důležitá jako Boží vůle, která nám chce pomoci. A tak se nebojme věřit a pozdvihnout hlavu, jestliže jsme své starosti svěřili Hospodinu a zaslechli jeho požehnání. Boží slovo, kterému uvěříme, má moc změnit naše životy.  Tak se také stalo v příběhu, který vyslechneme z následujícího Markova evangelia , podle něhož obyčejní rybáři  okamžitě reagují na výzvu Pána , aby Ho následovali a bez váhání a naplněni vírou se stávají významnými učedníky samotného Božího Syna. 

Z evangelia: ( Marek 1, ) : Když byl Jan Křtitel uvězněn, přišel Ježíš do Galileje a hlásal tam Boží evangelium: "Naplnil se čas a přiblížilo se Boží království. Obraťte se a věřte evangeliu!" Když šel podél Galilejského moře, uviděl Šimona a jeho bratra Ondřeje, jak loví v moři; byli totiž rybáři. Ježíš jim řekl: "Pojďte za mnou, a udělám z vás rybáře lidí!"Hned nechali sítě a následovali ho.

Odkaz na kompletní    liturgické texty  z lekcionáře k bohoslužbě slova na   10.1.2022.  (Níže je uveden jen základní přehled ).

1. čtení:  1 Samuelova 1,1-8

Žalmy: 116b,12-13.14+17.18-19 , odpověď:  Přinesu ti oběť díků, Hospodine.

Evangelium:  Marek 1,14-20   

Zobrazeno 332×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio