Témata k nedělní a sváteční liturgii

PADLI HRDINOVÉ UPROSTŘED BOJE - Z BOHOSLUŽBY SLOVA - SOBOTA PO 2. NEDĚLI V MEZIDOBÍ 22.1.2022

Přišel člověk ze Saulova tábora k Davidovi, padl tváří na zem a poklonil se. David mu řekl: "Odkud přicházíš?" On mu odpověděl: "Zachránil jsem se z izraelského tábora." David se ho zeptal: "Co se stalo? Prosím tě, pověz mi to!" On odpověděl: "Lid utekl z bitvy, mnoho z lidu padlo, i Saul i jeho syn Jonatan jsou mrtvi." David se chopil svých šatů a roztrhl je, a také všichni muži, kteří byli s ním. Naříkali, plakali a postili se až do večera pro Saula, pro jeho syna Jonatana, pro Hospodinův lid a pro izraelský dům, protože padli mečem.  - Z  prvního čtení  ( 2. Samuelova 1).

V dnešním příběhu si všimneme projevů velkorysosti a úcty. David se ze Saulovy smrti neraduje, ačkoli upřímně řečeno, právě Saulova smrt řešila jeho situaci a otevírala mu vítězný návrat do Izraele. Když David oplakává svého protivníka, je to něco, čím jde napříč své době a není tu nic hraného ani vypočítavého. Davidův žalozpěv na Saula je stejně pozoruhodný jako mnohé jeho žalmy k Boží slávě. I když mu Saul způsobil mnoho zlého, David ho pořád uznává a ctí jako člověka. A to je něco, co tehdejší, ale ani dnešní doba, neumí a nezná. Ano, Saul jako král dělal chyby. Toužil po neomezené moci a neřídil se Boží vůlí. Ale David už ví, že ani on nebude o mnoho lepší. Jak snadné by bylo ukazovat na Saulovy chyby a chlubit se - já budu jiný. Ale David to nedělá! Mlčí o Saulových chybách a vyzdvihuje jeho osobní statečnost.  Padl jako hrdina uprostřed boje. 

Z evangelia:( Marek 3 ) : Když Ježíš vešel do jednoho domu, znovu se shromáždil zástup  lidu, takže se nemohli ani najíst. Jakmile o tom uslyšeli jeho příbuzní, vypravili se, aby se ho zmocnili; říkalo se totiž, že se pomátl na rozumu.

Proč si lidé mysleli, že se Ježíš pomátl? Protože opustil bezpečí Nazareta, vyměnil zajištěnou živnost tesaře za potulný život. Dostal se do problémů s představiteli moci, shromáždil kolem sebe podivnou skupinu učedníků. Intenzita a zanícení, s nimiž Ježíš žije a slouží lidem, mnohé šokuje. Ježíšem, který je obléhán davy dychtícími po jeho slovech a pomoci, jsou zaskočeni i jeho příbuzní. Pokládají Ježíše za divného a nevyrovnaného. Nedokážou prostě přijmout tu obrovskou změnu uvedenou do jejich každodenního světa tímto novým „hnutím“a jejich hlásáním radostné zvěsti o Božím království.

Odkaz na kompletní    liturgické texty  z lekcionáře  k bohoslužbě slova na sobotu 22.1.2022.  (Níže je uveden jen jejich základní přehled ).

1. čtení:  2 Samuelova  1,1-4.11-12.19.23-27

Žalmy: 80. 2-3.5-7  , odpověď:  Bože, rozjasni svou tvář a budeme spaseni.

Evangelium:  Marek 3,20-21 

Zobrazeno 231×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio