Témata k nedělní a sváteční liturgii

POVSTAL, ABY PŘEDČÍTAL Z PÍSMA - ZE SLOVA BOHOSLUŽBY 3. NEDĚLE V MEZIDOBÍ 23 .1.2022

Všichni poslouchali knihu Zákona s napětím. Ezdráš, znalec Písma, stál na dřevěném výstupku, který pro ten účel zhotovili. Otevřel knihu před očima všeho lidu - stál totiž výše než všichni lidé - a když ji otevřel, všechen lid povstal. Četlo se v knize Božího zákona, předkládali a vykládali ho, a tak pochopili, co se četlo.(Nehemiáš 8)  –  Z  prvního čtení . V textu z Nehemiášovy knihy je psáno o tom, jak bylo shromážděnému lidu hlásáno Boží slovo několik století před Kristem. Slavnost byla v mnohém podobná bohoslužbě naší. Vybraný znalec Písma otevírá  knihu Zákona  a lektor čte z vyvýšeného místa slovo Boží. Následuje vysvětlení textu a kazatelovy optimistické rady do života. 

Ze   druhého čteni:   Jako tělo je pouze jedno, i když má mnoho údů, ale všechny údy těla, přestože je jich mnoho, tvoří dohromady jediné tělo, tak je tomu také u Krista. Neboť my všichni jsme byli pokřtěni jedním Duchem v jedno tělo - ať už jsme židé nebo pohané, otroci nebo svobodní - všichni jsme byli napojeni jedním Duchem. Ani tělo se přece neskládá z jednoho údu, ale z mnoha.(1 Korinťanům 12)

Apoštol Pavel představuje společenství křesťanů jako „tělo“ Kristovo. Tak jako živé tělo bez činnosti rozličných  orgánů by nebylo tělem, tak v církvi vykonává každý její člen nezastupitelnou funkci obdobně, jako každá buňka v lidském organizmu ku prospěchu celého společenství. A ke tvoření duchovního bohatství církve  byla Bohem v různých dobách inspirována a zvláštním způsobem obdarována celá řada autorů. 

Z evangelia Když se Ježíš vrátil v síle Ducha do Galileje, pověst o něm se roznesla po celém kraji. Učil v jejich synagogách a všichni ho velmi chválili. Ježíš přišel do Nazareta, kde vyrostl, a jak měl ve zvyku, šel v sobotu do synagogy. Povstal, aby předčítal z Písma. Pak zavřel knihu, vrátil ji služebníkovi a usedl. A všichni v synagoze na něho upřeně hleděli. Začal k nim mluvit: "Dnes se naplnilo toto Písmo, které jste právě slyšeli." (Lukáš 1).

Na vzniku evangelií,  jako vrcholného díla  Nového zákona, se podílelo z iniciativy Syna Božího více vyvolených.  Ještě před jejich sepsáním  sám Ježíš uváděl radostnou zvěst do života  četbou z  Písma ve svých příkladných kázáních.

Ke čtením jsou komentáře a liturgické texty směrovány též k dnešnímu tématu  141- UČÍCÍ SE CÍRKEV:  viz. „VZNIK  PRAVÝCH EVANGELIÍ“ . Lukášovu evangeliu pak je věnována zvýšená pozornost. Lukáš v něm popisuje, jak sám Ježíš z Písma lidu předčítá.  K dnešní neděli „BOŽÍHO SLOVA“ doporučuji  o tom si přečíst krásný článek P. Jaroslava Brože z „Katolického týdeníku“ č. 4  „Hledět Božímu slovu do tváře“.

Odkaz na kompletní  liturgické texty  z lekcionáře k bohoslužbě  slova na  neděli  23.1.2022.  (Níže uveden jen základní přehled).

1. čtení:  Nehemiáš 8,2-4a.5-6.8-10

Žalmy:  19,8.9.10.15 ,  odpověď: Tvá slova, Pane, jsou duch a jsou život.

2. čtení:  1 Korinťanům  12,12-30

Evangelium:   Lukáš 1,1-4;4-14-21

Zobrazeno 229×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio