Témata k nedělní a sváteční liturgii

SMILUJ SE, PANE, NEBOŤ JSME ZHŘEŠILI - Z BOHOSLUŽBY SLOVA - PÁTEK 28.1.2022 - PAMÁTKA SV. TOMÁŠE AKVINSKÉHO

David spatřil ženu, která se koupala; žena byla na pohled velmi hezká. Řekli mu: "Vždyť je to Batšeba, manželka Chetity Uriáše." Druhého rána napsal David Joabovi list . V listě psal takto: "Postavte Uriáše dopředu do nejprudšího boje. Potom od něho ustupte, aby byl ubit a zemřel." Joab postavil Uriáše na místo, kde zpozoroval, že jsou udatní protivníci. Když mužové z města udělali výpad, zaútočili na Joaba, a v mužstvu byli padlí, i mezi Davidovými bojovníky, a smrt našel i Chetita Uriáš. - Z  prvního čtení  ( 2 Samuelova 5). 

Hospodin Davidovi skrze proroka vzkazuje: Pohrdl jsi mnou, když jsi vzal manželku Uriáše, abys ji udělal svou.

Batšeba s králem Davidem otěhotněla  a nakonec se stává jednou z jeho žen. Stala se matkou Šalomouna a tří dalších. David zřejmě ještě neměl tak velký harém jako okolní králové. SZ zná mnohoženství u praotců, v době soudců i králů, tíhne však k jednoženství. Podle Dt 17,17 ani král nemá mít mnoho žen, "aby se jeho srdce neodvrátilo od Boha."NZ už považuje jednoženství za normu. Davidovým hlavním a jediným hříchem není cizoložství. Jeho intriky začínají žádos­tivostí (srv. 10. přikázání) a končí úkladným zabitím Uriáše. Na tom nic nemění "zákonné" přijetí Bat­šeby za manželku. Podle zákona by si David za své jednání zasloužil smrt. Bůh se však smilovává a postihuje jej "jen" tvrdým trestem - úmrtím jednoho ze synů. 

Ze žalmů: Smiluj se nade mnou, Bože, pro své milosrdenství,pro své velké slitování zahlaď mou nepravost. Úplně ze mě smyj mou vinu a očisti mě od mého hříchu. Neboť já svou nepravost uznávám, můj hřích je stále přede mnou.Jen proti tobě jsem se prohřešil, spáchal jsem, co je před tebou zlé

Z evangelia:( Marek ) : Ježíš řekl zástupům: "Boží království je podobné člověku, který zaseje do země semeno; ať spí, nebo je vzhůru, ve dne i v noci, semeno klíčí a roste, on ani neví jak. Řekl také: "K čemu přirovnáme Boží království nebo jakým podobenstvím ho znázorníme? Je jako hořčičné zrnko: Když se zasévá do země, je menší než všechna semena na zemi, ale když je zaseto, vzejde a přerůstá všechny jiné zahradní rostliny; vyžene tak velké větve, že ptáci mohou hnízdit v jeho stínu." Mnoha takovými podobenstvími jim hlásal Boží slovo. 

Ježíšovou zásadní zvěstí je to, že Boží království je mezi námi. To je jeho evangelium. Náš Bůh není daleko, je mezi námi, aktivně působí v našich životech a nabízí nám dary smilování, milosrdenství, odpuštění hříchů, svobody a plného života. Království Boží vždycky zůstane obestřené jakýmsi tajemstvím. Podle dnešního prvního podobenství Boží království roste během našich všedních dnů – a my nevíme jak. Nevytváříme ho my, ale jakási tajemná síla překračující naše chápání. Boží království může růst i z nejmenšího zrnka zasetého do duše.

Odkaz  na  kompletní    liturgické texty  z lekcionáře  k bohoslužbě  slova na pátek 28.1.2022.  (Níže je uveden jen jejich základní přehled ).

1. čtení:  2  Samuelova11,1-4a.5-10a.13-17

Žalmy: 51,3-4.5-6a.6bc-7.10-11, odpověď:  Smiluj se, Pane, neboť jsme zhřešili.

Evangelium:  Marek 4,26-34

Zobrazeno 451×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio