Témata k nedělní a sváteční liturgii

SPRAVEDLIVÝ BUDE KRÁLEM - Z BOHOSLUŽBY SLOVA - PÁTEK 21.1.2022 PAMÁTKA SV. ANEŽKY, MUČEDNICE

Saul začal hlasitě plakat. Pravil pak Davidovi: "Jsi spravedlivější než já, neboť tys mi prokázal dobro, a já jsem ti způsobil zlo. A dnes jsi to dobro, které jsi mi prokázal, přivedl k vrcholu, neboť jsi mě nezabil, když mě Hospodin vydal do tvé moci. Kdo také nechá odejít svého nepřítele v dobrém, když ho nalezne? Kéž ti proto Hospodin prokáže dobro oplátkou za tento den, za to, co jsi pro mě udělal! A nyní už vím, že jistě budeš kralovat a v tvých rukou natrvalo bude královská moc nad Izraelem."- Z  prvního čtení  ( 1 Samuelova 24 ). 

David nevyužil příležitosti, aby se zbavil navždy nepřítele, který usiloval o jeho život. Nechtěl Saulovi ublížit. Byl milosrdný, ačkoliv si to Saul nezasloužil. Zachoval se spravedlivě. Tváří v tvář milosrdenství Davidova, Saul uznal, že David byl mnohem „spravedlivější“ než on a projevil před ním dokonalou lítost.

Z evangelia:( Marek 3,13-16 ) : Ježíš vystoupil na horu, zavolal k sobě ty, které sám chtěl, a oni přišli k němu. A ustanovil jich dvanáct, aby byli s ním, protože je chtěl posílat kázat, a to s mocí vyhánět zlé duchy.

Často, když chtěl Ježíš hovořit se svým Otcem v modlitbě, jako v tomto případě, odcházel na horu. A to, že tak činí i před volbou svých dvanácti spolupracovníků, ukazuje, jak důležitá pro něj tato volba byla. Motivem dnešního Markova evangelia je vyvolení učedníků. První učedníci byli obyčejní a nevýznamní lidé a přesto je Ježíš pozval do svého společenství. Od nich to vyžadovalo projevit rozhodnou vůli k následování Ježíše a ztotožnit s ním své životy. Vybaveni mocí Ježíšovy zvěsti se stali hlasateli evangelia. Každý z nás byl svým vlastním způsobem Ježíšem vybrán pro nějakou jedinečnou životní úlohu. Mohu si myslet, že jsem si já zvolil Ježíše, ale ve skutečnosti si on vyvolil mě. 

Odkaz na kompletní    liturgické texty  z lekcionáře  k bohoslužbě slova na pátek 21.1.2022.  (Níže je uveden jen jejich základní přehled ).

1. čtení:  1 Samuelova  24, 3-21

Žalmy:  57,2.3-4.6+11 , odpověď:  Smiluj se nade mnou, Bože, smiluj se!

Evangelium:  Marek 3,13-19 

Zobrazeno 234×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio