Témata k nedělní a sváteční liturgii

STVOŘ MI ČISTÉ SRDCE, BOŽE - Z BOHOSLUŽBY SLOVA - SOBOTA PO 3. NEDĚLI V MEZIDOBÍ 29.1.2022 -

Tak praví Hospodin: za to, že jsi pohrdl Hospodinem, když jsi vzal manželku Chetity Uriáše, abys ji udělal svou ženou, dám povstat neštěstí proti tobě z tvého vlastního domu: před tvýma očima vezmu tvé ženy a dám je tvému příbuznému a on bude spát s tvými manželkami před očima tohoto slunce. Tys jednal skrytě, já však udělám tuto věc před celým Izraelem a na slunci!" David řekl Nátanovi: "Zhřešil jsem proti Hospodinu!" Nátan Davidovi odpověděl: "I Hospodin ti odpouští hřích, nezemřeš; svým jednáním jsi však urazil Hospodina, proto syn, který se ti narodil, musí zemřít!"- Z  prvního čtení  ( 2 Samuelova  12). 

Král David se dopustil trestného činu zneužití moci krále tím, že nechal zabít svého důstojníka , kterému sváděl manželku. Ke králi se dostaví Hospodinův posel prorok Nathan s obviněním. Král svoji vinu přizná, projeví účinnou lítost a prorok mu sdělí výši trestu.

„Zbav mě, Bože, trestu za prolitou krev, Bože, můj spasiteli, ať zajásá můj jazyk nad tvou spravedlností.Otevři mé rty, Pane, aby má ústa zvěstovala tvou chválu.“Ze žalmu 51.

Z evangelia:( Marek 4): Jednoho dne večer vybídl Ježíš své učedníky: "Přeplavme se na druhý břeh!"  Rozpustili tedy zástup a vzali (Ježíše) s sebou. Také jiné lodi jely s ním. Tu se strhla velká větrná bouře. Vlny dorážely na loď, a ta se už plnila vodou. On však ležel na zádi lodi na polštáři a spal. Vzbudili ho a řekli mu: "Mistře, je ti to jedno, že hyneme?" Probudil se, pohrozil větru a poručil moři: "Mlč! Buď zticha!" A vítr ustal a zavládlo úplné ticho. Jim pak řekl: "Proč se bojíte? Pořád ještě nemáte víru?" Padla na ně bázeň, veliká bázeň, a říkali si mezi sebou: "Kdo to asi je, že ho poslouchá i vítr a moře?"

Ježíš se plaví na převážně pohanský břeh Galilejského moře. Provází ho malá flotila člunů. V bouři je přejezd jezera nebezpečný a právě se zvedá vichřice. Učedníci mají strach, bojí se o život, ale Ježíš při tom všem dokáže spát! Pane, neznám lepší důkaz hloubky tvého pokoje a síly, než je tato scéna. Zatímco se vlny valily na loď, že ji téměř potápěly, tys na zádi na polštáři spal. Plavit se s tebou znamená plavit se v klidu, i když je bouře. Markovo evangelium pobízí učedníky ke zralejší víře. V zoufalství budí Ježíše. Spí. Ale oni také! Spí, protože neví, kdo on ve skutečnosti je!

Odkaz  na  kompletní    liturgické texty  z lekcionáře  k bohoslužbě  slova na  sobotu  29.1.2022.  (Níže je uveden jen jejich základní přehled ).

1. čtení:  2  Samuelova12,1-7a.10-17

Žalmy: 51,12-13.14-15.16-17 , odpověď:  Stvoř mi čisté srdce, Bože!

Evangelium:  Marek 4,35-41

Zobrazeno 266×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio