Témata k nedělní a sváteční liturgii

TADY JSEM, TVŮJ SLUŽEBNÍK POSLOUCHÁ - Z BOHOSLUŽBY SLOVA - STŘEDA PO 1. NEDĚLI V MEZIDOBÍ 12.1.2022

12. 1. 2022 0:09
Rubrika: Slovo na den

Hospodin přišel, zastavil se a volal jako dříve: "Samueli, Samueli!" A Samuel řekl: "Mluv, tvůj služebník poslouchá." Samuel rostl a Hospodin byl s ním a nedopustil, aby nějaké jeho slovo přišlo nazmar. - Z  prvního čtení ( 1 Samuelova 3). 

Otevírejme se Božímu hlasu, naslouchejme mu kdykoliv  jsme voláni, postavme se Božímu zavolání vždy vstřícně v jakémkoliv čase, ve kterém přichází do našeho života. On se stává naší zkušeností a mluví nám do života. Co Bůh tehdy říkal Samuelovi, nevíme a pro náš vlastní prožitek víry to důležité není. Tím důležitým je, co Bůh říká nám, co je tím Božím sdělením a dobrou zprávou od Boha pro náš život. A zdali jsme skutečně těmi, kteří podobně jako chlapec Samuel „vyrůstají“ s Bohem, zdali v každém věku rosteme ve víře tak, že Bůh je stále s námi a zda nedopouštíme, aby Boží slova pro nás padala na zem.

Z evangelia:( Marek 1 ) : I uzdravil mnoho nemocných s rozličnými chorobami a vyhnal mnoho zlých duchů. Nedovoloval však zlým duchům mluvit, protože věděli, kdo je. Brzo ráno, ještě za tmy, vstal a vyšel ven, zašel si na opuštěné místo a tam se modlil.

Ježíš nám dnes dává vynikající příklad: odchází na opuštěné místo, aby se modlil. Nezapomínejme zůstávat v blízkosti zdroje veškeré lásky a moudrosti. Čas strávený s Bohem, naslouchání jeho slovu, modlitba, rozjímání a obnova energie jsou pro nás zásadní.Ježíš na své pouti káže a vyhání démony. To první jde ruku v ruce s tím druhým. Kdyby nebylo démonů, kteří se stále chtějí dostávat ke slovu, zmizely by dokonce i nemoci a neduhy. Ježíš se pouští do přímého boje s královstvím zla. A nedovoluje zlým duchům, aby ani jen promluvili. 

Odkaz na kompletní liturgické texty  z lekcionáře k bohoslužbě slova na středu  12.1.2022.  (Níže je uveden jen jejich základní přehled ).

1. čtení:  1 Sam 3,1-10.19-20

Žalmy:  40,2+5.7-8a.8b-9.10  , odpověď:Hle, přicházím, Pane, splnit tvou vůli.

Evangelium:  Marek 1, 29-39

Zobrazeno 300×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio