Témata k nedělní a sváteční liturgii

V BOHA DŮVĚŘUJI, NEBUDU SE BÁT - Z BOHOSLUŽBY SLOVA - ČTVRTEK PO 2. NEDĚLI V MEZIDOBÍ 20.1.2022

Jonatan mluvil se svým  otcem Saulem o Davidovi dobře: "Nechť se král neprohřeší proti svému služebníku Davidovi! On se přece proti tobě neprovinil, ano, jeho činnost je ti velmi užitečná. Vydal svůj život v nebezpečí, zabil Filištína a Hospodin dopomohl skrze něho celému Izraeli k velkému vítězství.  Potom Jonatan uvedl Davida k Saulovi. Stál tedy v jeho službě jako dříve.- Z  prvního čtení  ( 1 Samuelova 18). 

Jonatan  prozradí svému příteli Davidovi , že král posedlý zlými duchy, by ho chtěl zabít. Svého otce pak přemluví, aby od svého úmyslu upustil. Zatímco David mnoho získává, Jonatan, díky své čestnosti a důvěře silám spravedlnosti Boží, tím ztrácí nejprve přízeň otce a  později i nárok na izraelský trůn. Prokáže hrdinský čin. 

Z evangelia:( Marek 3 ) : Ježíš se uchýlil se svými učedníky k moři a velké množství lidu z Galileje šlo za ním. Mnoho jich totiž uzdravil, takže se neduživí hrnuli k němu, aby se ho mohli dotknout. Kdykoli ho viděli nečistí duchové, padali před ním na zem a křičeli: "Ty jsi Syn Boží!"On jim však přísně zakazoval, aby ho neprozrazovali.

Marek v evangeliu shrnuje Ježíšovu službu Bohu a při uzdravování lidu: Na břehu Galilejského moře se Ježíš setkává s velkým množstvím svých nadšených následovníků ze všech koutů země. Celý Izrael přichází k Ježíšovi, tajemnému Božímu Synu, který ustanovuje své nové společenství jako znamení Božího království. Proč Ježíš okřikuje nečisté duchy? Evangelista chápe Ježíšovu službu jako boj mezi Bohem a silami zla. Zlí duchové chtějí ovládnout lidská těla a duše. Myslí si, že když Ježíše prozradí jako Božího Syna, že jej zbaví jeho moci a porazí ho. 

Odkaz na kompletní    liturgické texty  z lekcionáře  k bohoslužbě slova na čtvrtek 20.1.2022.  (Níže je uveden jen jejich základní přehled ).

1. čtení:  1 Samuelova  18,6-9; 19,1-7

Žalmy:  56,2-3.9-10.11-12.13, odpověď:  V Boha důvěřuji, nebudu se bát.

Evangelium:  Marek 3,7-12 

Zobrazeno 251×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio