Témata k nedělní a sváteční liturgii

VELEBEN BUĎ HOSPODIN MÁ SKÁLA - Z BOHOSLUŽBY SLOVA - STŘEDA PO 2. NEDĚLI V MEZIDOBÍ 19.1.2022

Když byl David přiveden k Saulovi, pravil: "Ať neklesá na mysli můj pán kvůli Goliášovi. Tvůj služebník půjde bojovat proti tomu Filišťanu!" Saul nato Davidovi: "Jdi a Hospodin buď s tebou!"  David sáhl rukou do mošny, vyndal z ní jeden oblázek, vymrštil ho a zasáhl Filišťana do čela. Kámen mu uvázl v čele a on padl tváří na zem. David tedy zvítězil nad Filišťanem prakem a kamenem: udeřil Filišťana a zabil ho. Když Filišťané viděli, že je mrtev jejich největší silák, dali se na útěk.- Z  prvního čtení  ( 1. Samuelova ). 

Když se vojska Filištínských a jejich soupeřů Izraelských utábořila na dvou kopcích naproti sobě, obr Goliáš dvakrát denně vyzýval někoho z Izraelců k boji muže proti muži. Což při jeho tělesné konstelaci a brnění neznělo ani trochu lákavě. Nebojácný malý David je ozbrojen pouze prakem ovšem také hlavně vírou v Boha. A hle! Obra Goliáše dokázal porazit kamínkem vystřeleným z praku.

Z evangelia:( Marek 2 ) : Ježíš opět vstoupil do synagogy. Byl tam člověk s ochrnulou rukou. Dávali na Ježíše pozor, zdali ho uzdraví v sobotu, aby ho mohli obžalovat. On tomu člověku s ochrnulou rukou řekl: "Vstaň, pojď doprostřed!" Pak se farizeů zeptal: "Smí se v sobotu jednat dobře, anebo zle? Život zachránit, anebo zabít?" Ale oni mlčeli. Zarmoucen nad zatvrzelostí jejich srdce, rozhlédl se po nich s hněvem a řekl tomu člověku: "Vztáhni ruku!" Vztáhl ji, a ruka byla zase v pořádku. Farizeové šli hned ven a s herodovci se proti němu radili, jak by ho zahubili.

V tomto evangelijním příběhu vidíme, jak se Ježíš musel vypořádat s mnoha odpůrci svého záměru vytvořit pro život lidí láskyplnější a spravedlivější prostředí. Farizeové měli svou představu o světě, o své úloze a o Božích úmyslech a Ježíš svým slovem a svými činy jejich představu narušoval. Pro Ježíše je náboženství službou, konáním dobra a navracením života. Farizeje to šokuje. Pro ně je náboženství dodržováním pravidel a vykonáváním obřadů. Tváří v tvář Ježíšovi zůstávají jejich srdce neohebná a tvrdá.

Odkaz na  kompletní    liturgické texty  z lekcionáře k bohoslužbě slova na středu  19.1.2022.  (Níže je uveden jen jejich základní přehled ).

1. čtení:  1 Samuelova  17,32-33.37.40-51

Žalmy:  144,1.2.9-10, odpověď:  Veleben buď Hospodin, má Skála.

Evangelium:  Marek 3,1-6

Zobrazeno 273×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio