Témata k nedělní a sváteční liturgii

DUCH SVATÝ NA NĚJ SESTOUPIL - ZE SLOVA KE SVÁTKU KŘTU PÁNĚ V NEDĚLI 9.1.2022

Pozdvihni mocně svůj hlas, ty, který hlásáš pro Jeruzalém radostnou zvěst! Pozdvihni svůj hlas a neboj se; řekni judským městům: "Hle, váš Bůh!" Hle, Pán, Hospodin, přichází s mocí, jeho rámě mu dává vládu. Hle, u sebe má svou mzdu a před sebou má svůj zisk. Jako pastýř pase své stádo, svým ramenem shromažďuje beránky, ve svém klínu je nese, březí ovce šetrně vede.  ( Iz 40 )–  Z  prvního čtení

Nádhernou pasáží z knihy proroka Izaiáše začíná první čtení. Bůh v textu povzbuzuje svůj ponižovaný a zotročovaný národ. Blíží se den Pánova  příchodu, hodina odpuštění a vysvobození. Otevrou se brány vstupu do nového života. Na Božím lidu se začíná uskutečňovat  řád nebeského království pokoje, spásy a spravedlnosti. 

Ze   druhého čteni:   Projevila se dobrota Boha, našeho spasitele, a jeho láska k lidem; ne snad proto, že my jsme vykonali něco dobrého, ale ze svého milosrdenství nás spasil v koupeli znovuzrození a obnovení Duchem Svatým. Toho na nás vylil v hojnosti skrze našeho spasitele Ježíše Krista, abychom - ospravedlněni jeho milostí - dostali jako dědictví vytoužený věčný život.( Tit 2) 

Apoštol Pavel píše v listě Titovi o milosrdenství Krista Ježíše, v němž jediném máme přístup ke spáse. Bůh Otec ve svém Synu vykonal všechno pro to, abychom po křestní očistě a působením Ducha svatého byli ospravedlněni a mohli se stát Božími dětmi.

Z evangelia :   Jan jim všem na to říkal: "Já vás křtím vodou. Přichází však mocnější než já; jemu nejsem hoden ani rozvázat řemínek u opánků. On vás bude křtít Duchem Svatým a ohněm." Když se všechen lid dával pokřtít a když byl pokřtěn i Ježíš a modlil se, otevřelo se nebe, Duch Svatý sestoupil na něj v tělesné podobě holubice a z nebe se ozval hlas: "Ty jsi můj milovaný Syn, v tobě mám zalíbení.  (Lk 3).

Lukášovo vyprávění o Ježíšově křtu objasňuje rozdíl mezi křtem Janovým a Ježíšovým. Jan křtil vodou, Ježíš křtí Duchem svatým, který proměňuje duši člověka. Evangelista potvrzuje, že Ježíšův křest je významnější  a bohatší než křest Janův. Křtem jsme byli povoláni do společenství, ve kterém přebývá Duch svatý. On nás naplňuje bohatým duchovním životem na cestě k Otci.

Ke všem čtením jsou komentáře a liturgické texty směrovány k dnešnímu tématu  139 - UČÍCÍ SE CÍRKEV: KŘEST  A  ZAČLENĚNÍ  DO  CÍRKVE .

Odkaz na kompletní liturgické texty  z lekcionáře k bohoslužbě slova na  neděli  9.1.2022.  (Níže uveden jen základní přehled).

1. čtení:  Izaiáš 40,1-5.9-11

Žalmy: 104,1b-3a.3b-4.24-25.27-28.29-30 ,  odpověď: Veleb, duše má, Hospodina!

2. čtení:  Tit 2,11-14; 3,4-7

Evangelium: Lk 3,15-16.21-22

Zobrazeno 354×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio