Témata k nedělní a sváteční liturgii

ZJEVENÍ A NAŠE VÍRA - TÉMA 138 „UČÍCÍ SE CÍRKEV“ – SLAVNOST ZJEVENÍ PÁNĚ – 6.1.2022

5. 1. 2022 16:02

Veškerá tajemství, která dříve Bůh sděloval v Písmu po částech prorokům, zjevil  nám Ježíš Kristus naráz  a jednou provždy.  Boží Syn, který se stal člověkem,  je jedinečným, dokonalým zjevením a definitivním Slovem Boha Otce, který nám v Něm říká všechno. Slavným příchodem našeho Pána Ježíše Krista,  je zjevení Boží dokončeno.  Dnes  si je opětpřipomínáme svátkem  lidově nazývaným  „Tří králů“. Ti patřili k prvním z lidí, které Bůh jako člověk oslovil. A oni odpověděli vírou.  Zjevení Boha  v Ježíši Kristu si mudrci uvědomili a svým příchodem do místa jeho narození ho uctili. Celou bytostí vydali  svůj souhlas Bohu, který se jim takto zjevil. Uvěřili. Naslouchají mu lidé všech dob a poznávají tak, kdo je Bůh a co je nezbytné ke spáse člověka. V evangeliu Ježíše Krista je Boží zjevení dokonalé a úplné. Abychom jím byli osvíceni, uvádí nás Duch svatý stále hlouběji do pravdy. Do života mnoha lidí začíná proudit světlo tak intenzivně, že vidí „nebesa otevřená“ (Sk 7,55-56) a věří. Víra je Boží dar, nadpřirozená ctnost, kterou člověku vlévá Bůh. Aby se  lidem dostalo této víry, aby se člověk obrátil k Bohu a otevřel  se mu duchovní zrak, k tomu  je potřebná předcházející a pomáhající Boží milost a vnitřní pomoc Ducha svatého. Není v rozporu s lidskou svobodou, ani rozumem, věnuje-li člověk důvěru Bohu a přijme-li zjevené pravdy. Lidský rozum a vůle ve víře spolupracují. Víra nám dává jakoby předem zakoušet ještě zde na zemi radost z patření na cíl našeho putování, kdy uvidíme Boha „tváří v tvář“ (srov.1 Kor 13,12). Nyní sice Boha dosud nevidíme, avšak: „Žijeme přece z víry, ne z toho co vidíme“ (2 Kor 5,7). Proto se velmi často obracíme k těm nejspolehlivějším svědkům víry, jako byl praotec Abrahám, Panna Maria a mnozí jiní, kteří neviděli a přesto uveřili.  „Věříme všemu, co je obsaženo v Božím slově, psaném nebo předávaném, a co církev předkládá jako Boží zjevení“ (Pavel VI.: Vyznání víry Božího lidu).

Boží slovo o Slavnosti Zjevení Páně se zcela zaměřuje na Ježíše jako na Mesiáše, krále a spasitele všech národů. On nepřišel pouze pro izraelský národ, ale také pro pohany – pro celé lidstvo. Příchod mudrců od východu znamená počátek sjednocení národů, které bude plně dovršeno vírou v Ježíše, až všechny národy poznají, že jsou dětmi jediného Otce a navzájem si jsou bratry a sestrami. Mudrci jsou prvními posluchači a svědky Krista. On stojí v čele velkého množství „pravých Božích ctitelů“.

Téma bylo vypracováno, včetně liturgických textů a komentářů k nim, podle osnov projektu ČBK „Učící se církev také v roce 2016 Viz: https://matonick.signaly.cz/1601/zjeveni-a-nase-vira-tema

Zobrazeno 255×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio