Témata k nedělní a sváteční liturgii

HOSPODIN PŘIKÁZUJE NECTÍT CIZÍ BOHY - Z BOHOSLUŽBY SLOVA - ČTVRTEK PO 5. NEDĚLI V MEZIDOBÍ 10.2.2022 - PAMÁTKA SV. SCHOLASTIKY

10. 2. 2022 0:09

Když král Šalomoun zestárnul, rozhněval se Hospodin na Šalomouna, že odvrátil své srdce od Hospodina, Boha Izraele, který se mu dvakrát zjevil a právě to mu přikázal, aby nectil cizí bohy, ale on nedbal na tento příkaz. A tak řekl Hospodin Šalomounovi: „Poněvadž jsi na to nedbal a nezachoval jsi mou smlouvu a mé zákony, které jsem ti přikázal, odtrhnu království od tebe a dám ho jednomu z tvých služebníků. Ale kvůli tvému otci Davidovi to neudělám za tvého života, odtrhnu ho z ruky tvého syna. Přece však neodtrhnu království celé, jeden kmen dám tvému synovi kvůli Davidovi, svému služebníku, a kvůli Jeruzalému, který jsem si vyvolil.  Z  prvního čtení  (1 Královská 11 ). 

Král Šalomoun ke konci svého života odklonil své srdce od Hospodina. Stalo se tak v době, kdy dal prostor modlám velkého počtu svých žen a nechal zbudovat oltáře pro uctívání božstev okolních národů.Důsledkem nevěrnosti vůči jedinému pravému Bohu je posléze rozpad Davidova království. 

Z evangelia:(Marek  7): Ježíš se vydal na cestu do tyrského kraje. Vešel do jednoho domu a nechtěl, aby to někdo věděl, ale nemohlo se to utajit. Hned o něm uslyšela nějaká žena, jejíž dcera byla posedlá nečistým duchem. Přišla a padla mu k nohám. Byla to pohanka, rodem Syroféničanka, a prosila ho, aby vyhnal zlého ducha z její dcery. Řekl jí: „Nech najíst napřed děti! Není přece správné vzít chléb dětem a hodit ho psíkům.“ Ale ona mu odpověděla: „Ovšem, Pane, jenže i psíci se živí pod stolem kousky po dětech.“ Nato jí řekl: „Že jsi to řekla, jdi, zlý duch vyšel z tvé dcery.“ Žena odešla domů a nalezla dítě ležet na lůžku a zlý duch byl pryč.

V Markově evangeliu je popsán příběh uzdravení dívky Ježíšem na území pohanů. Její matka je zde představena jako Kananejka, což je synonymum pro modloslužebnictví.Tato žena je navíc řeckého původu, tedy pohanka, proto působí její přistoupení k Mistrovi jako něco zcela nečekaného. Ona je u evangelisty jediná z pohanů,kdo osloví Ježíše titulem „Kyrios – Pán“. Uvedený titul naráží na Ježíšovo božství, jehož milosrdenství se nebohá žena dožadovala. Uzdravení její dcery naznačuje, že Ježíšovo evangelium a jím uskutečňovaná spása se týká všech lidí, nejen vyvoleného národa. 

Odkaz  na  kompletní liturgické texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě slova na čtvrtek 10.2.2022.  (Níže je uveden jen jejich základní přehled).

1. čtení:  1 Královská 11,4-13   

Žalmy: 106,3-4.35-36.37+40 , odpověď:  Pamatuj na nás, Hospodine, pro náklonnost k svému lidu.

Evangelium:  Marek  7,24-30

Zobrazeno 248×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio