Témata k nedělní a sváteční liturgii

BUDOU MÝM LIDEM A JÁ BUDU JEJICH BOHEM UZAVŘU S NIMI SMLOUVU POKOJE – Z BOHOSLUŽBY SLOVA SOBOTA PO 5. NEDĚLI POSTNÍ 9.4.2022

Tak praví Pán, Hospodin: „Hle, vezmu izraelské syny z národů, ke kterým šli, a shromáždím je ze všech stran a přivedu je do jejich vlasti. Udělám z nich jeden národ na zemi, na izraelských horách; všichni budou mít jednoho krále, nebudou již dvěma národy, nebudou již rozděleni na dvě království. Už se neposkvrní svými modlami a bůžky, všemi svými hanebnostmi; a až je vysvobodím ze všech jejich nevěrností, kterými se prohřešili, očistím je a budou mým lidem a já budu jejich Bohem. Uzavřu s nimi smlouvu pokoje: bude to věčná smlouva: požehnám je a rozmnožím, navěky zbuduji svou svatyni u nich. Můj příbytek bude mezi nimi, budu jejich Bohem a oni budou mým lidem. Tak poznají národy, že já jsem Hospodin, který posvěcuje Izraele, když má svatyně bude navěky mezi nimi. Z  prvního čtení  ( Ezechiel 37).

Ezechiel ve svém prorockém působení tlumočí Hospodinova slova  o tom, že se Izrael vrátí z vyhnanství a pod vedením jediného krále a pastýře  se sjednotí do jediného národa, který bude přebývat v izraelské zemi. Bůh nyní slibuje, že ustanoví smlouvu věčného pokoje. Na jeho lidu spočine Duch Páně a celý národ nalezne odpočinek v zemi svého Boha, kde je mír a hojnost. 

Z evangelia (Jan 11)Kaifáš, jako velekněz toho roku prorokoval, že Ježíš musí umřít za národ – a nejen za národ, ale i proto, aby rozptýlené Boží děti shromáždil vjedno. Od toho dne se rozhodli, že ho zabijí. Byly blízko židovské velikonoce. Velekněží a farizeové vydali nařízení, že kdo se doví, kde on je, má to oznámit, aby se ho mohli zmocnit.

Ježíš přišel, aby shromáždil rozptýlené děti Boží a vytvořil z nich jediný nový národ, sjednocený v Otci, Synu a Duchu svatém. Uskutečnil  a dovršil tak Otcův plán spásy, který Kristus se synovskou poslušností přijal a uskutečnil a to tím, že za všechny lidi vydal svůj život. V dnešním evangeliu přerůstá konflikt mezi Ježíšem a židovskými představiteli v drama. Už není možné couvnout – ortel, že Kristus musí zemřít, je vynesen. 

Odkaz  na  kompletní  liturgické texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě slova na sobotu 9.4.2022.  (Níže je uveden jejich základní přehled).

1. čtení: Ezechiel37,21-28

Mezizpěv – Jer 31,10.11-12ab.13  ,odpověď: Hospodin bude nad námi bdít jako pastýř nad svým stádem.

Evangelium: Jan 11,45-56

Zobrazeno 635×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio