Témata k nedělní a sváteční liturgii

KDE SLAVIT LITURGII - TÉMA 159 „UČÍCÍ SE CÍRKEV“ – 6. NEDĚLE VELIKONOČNÍ - 22.5.2022

21. 5. 2022 9:00

Jaká místa využívá církev ke slavení liturgie? Při svátostné liturgii uctívá Boha Nové smlouvy celé církevní společenství a shromažďuje se za tím účelem na kterémkoliv místě země, umožňujícím přebývat Pánu mezi lidmi, jakož i lidu se zde s Pánem přímo setkávat. Jsou to zejména živé chrámy a posvátné budovy, kostely – viz též téma „Kostel-shromaždiště Božího lidu“. Církev je vystavěna z těch věřících, z nichž každý  Boha opravdově ctí tak, jak si přeje Bůh, jako Otec i jako Duch.  Takové uctívání Boha v  Duchu a pravdě o Kristu, že on je Pán, nemusí pak být vázáno na žádné výlučné místo. Samo tělo vzkříšeného Krista vytváří  nerozborný „duchovní chrám“ (srov. 1 Petr 2,4-9), zbudovaný  ze shromážděných věřících jakoby ze živých kamenů. I my jsme „chrám živého Boha“(srov. 2 Kor 6,16). Jako v chrámě v našem těle a duši přebývá Duch svatý. 

Boží lid, ve své pozemské situaci, potřebuje místa, kde by se mohl  ve společenství shromáždit ke slavení liturgie a uctívat přítomného Božího Syna. Křesťané proto budují posvátné stavby určené k bohoslužbě.Jsou to naše viditelné kostely, Boží domy a symboly církve, která žije na onom místě, kde církev slaví veřejné bohoslužby k oslavě Nejsvětější Trojice, naslouchá Božímu slovu, modlí se, přináší oběť Krista svátostně  zde přítomného. Domy modlitby, v nichž církev slaví eucharistii a klaní se Kristu, skutečně zde přítomnému. Kristus je pravý Boží chrám. On se nabízí ze vznešeného místa, jímž je svatostánek  pod svátostným znamením kříže. Kristus je v kostele zpřítomňován  na oltáři, symbolizujícím  stůl hostiny Páně.  Významná jsou další privilegovaná místa, jako je ambon, zpovědnice, křtitelnice, sedadlo pro kněze, prostory vybízející k  projevům lítosti a přijetí odpuštění.

Samotní křesťané se Boží milostí stávají chrámy Ducha svatého, živými kameny, z nichž se buduje církev. Kostel je symbolem otcovského domu, k němuž směřuje Boží lid a kde posléze Otec, jim setře každou slzu z očí“ (Zj 21,4). Odtud  při ukončení pozemské pouti překračují křesťané práh k Bohu Otci do chrámu nebeského. 

Zobrazeno 277×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio