Témata k nedělní a sváteční liturgii

PROSTE, A DOSTANETE, ABY SE VAŠE RADOST NAPLNILA - Z BOHOSLUŽBY SLOVA - SOBOTA PO 6. NEDĚLI VELIKONOČNÍ 28.5.2022

Po krátkém pobytu v Antiochii Pavel odtamtud odešel a procházel galatský kraj a Frýgii a utvrzoval všechny učedníky. Mezitím přišel do Efesu jeden Žid, jmenoval se Apollos a pocházel z Alexandrie. Byl to dobrý řečník a výborně se vyznal v Písmu. Byl poučen v nauce Páně, mluvil nadšeně a uměl přiléhavě vykládat o Ježíšovi. Prokázal svými schopnostmi obdrženými od Boha vynikající služby věřícím, neboť pádně usvědčoval židy a veřejně jim  dokazoval z Písma, že Ježíš je Mesiáš. Z  prvního čtení (Sk 18).

Z Antiochie, která se stala centrem misijního působení církve mezi pohany, podobně jako byl Jeruzalém střediskem pro křesťany obrácené ze židovství, se Pavel vypravuje na další apoštolskou cestu. Život prvotní církve musel být velmi dynamický a to, co nám sdělují Skutky apoštolů o jednotlivých proudech předávání víry a o skupinkách a vynikajících jednotlivcích jako byl například v Písmu uvedený Apollos, je jen nepatrným nahlédnutím do obrovského díla evangelizace. 

Z evangelia (Jan 16,23-28 )Ježíš řekl svým učedníkům: „Amen, amen, pravím vám: O cokoli budete prosit Otce ve jménu mém, dá vám. Dosud jste o nic neprosili ve jménu mém. Proste, a dostanete, aby se vaše radost naplnila. To vše jsem vám říkal obrazně. Přichází hodina, kdy k vám už nebudu mluvit obrazně, ale otevřeně vám budu podávat zvěst o Otci. V ten den budete prosit ve jménu mém a neříkám vám, že já budu prosit Otce za vás; vždyť sám Otec vás miluje, protože jste vy milovali mne a uvěřili jste, že jsem vyšel od Boha. Vyšel jsem od Otce a přišel jsem na svět; zase opouštím svět a jdu k Otci.“

Učedníci dosud nebyli zvyklí modlit se v Ježíšově jménu. Nyní však byla prostřednictvím Ducha svatého, kterého jim sesílá Otec, nastolena nová epocha, kdy se učedníci mohou v Ježíšově jménu obracet k Otci, neboť jejich Pán se mocí svého velikonočního přechodu k Otci stal pravým prostředníkem  mezi Bohem a člověkem. 

Odkaz  na    liturgické texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě slova na  sobotu 28.5.2022.  (Níže je uveden jejich základní přehled).

1. čtení: Sk 18,23-28

Žalmy: 47,2-3.8-9.10 ,  odpověď: Bůh je králem celého světa.

Evangelium: Jan 16,23b-28 

Zobrazeno 222×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio