Témata k nedělní a sváteční liturgii

TO VÁM PŘIKAZUJI: MILUJTE SE NAVZÁJEM – Z BOHOSLUŽBY SLOVA - PÁTEK PO PÁTÉ NEDĚLI VELIKONOČNÍ 20.5.2022

Apoštolové a starší se spolu s celou církevní obcí rozhodli, že ze svého středu vyberou několik mužů a pošlou je s Pavlem a Barnabášem do Antiochie, totiž Judu, kterému říkali Barsabáš, a Silu - vedoucí muže mezi bratry. A po nich poslali toto psaní: „Apoštolové a starší posílají bratrský pozdrav bratrům v Antiochii, Sýrii a Kilíkii, obráceným z pohanství. Dověděli jsme se, že vás někteří lidé z našeho středu znepokojili a popletli svými řečmi, ačkoli k tomu nedostali od nás žádné pověření. My jsme se tedy nyní jednomyslně rozhodli, že vybereme některé muže a pošleme je k vám zároveň s naším drahým Barnabášem a Pavlem, lidmi, kteří nasadili svůj život pro našeho Pána Ježíše Krista. A tak jsme vypravili Judu a Silu, aby vám to vyložili ještě ústně. Rozhodl totiž Duch Svatý i my, že vám nemá být ukládáno žádné další břemeno kromě těchto nutných věcí: vyvarovat se toho, co bylo obětováno modlám, krve, masa z udušených zvířat a smilstva. Budete-li se těchto věcí chránit, jednáte správně. Buďte zdrávi.“ Tak je tedy vyprovodili a oni šli do Antiochie. Tam shromáždili obec a odevzdali jim list. Když ho přečetli, velmi se zaradovali nad jeho povzbudivým obsahem.Z  prvního čtení  ( Sk 15,22-31).

Jeruzalémský sněm je zakončen volbou delegace a zasláním dopisu, který prohlašuje za nepravdivé názory přísně smýšlejících křesťanů o povinnostech novokřtěnců. Tím má církev otevřenou cestu k pohanům, aniž by se jim musela ukládat přílišná břemena,  zejména  nutnost obřízky.  Antiochie se nyní stává novým centrem šíření evangelia, což zde vytvořilo atmosféru radosti a nadšení.

Z evangelia (Jan 15,12-17)Ježíš řekl svým učedníkům: „To je mé přikázání: Milujte se navzájem, jak jsem já miloval vás. Nikdo nemá větší lásku než ten, kdo za své přátele položí svůj život. Vy jste moji přátelé, když děláte, co já vám ukládám. Už vás nenazývám služebníky, protože služebník neví, co dělá jeho pán. Nazval jsem vás přáteli, protože vám jsem oznámil všechno, co jsem slyšel od svého Otce. Ne vy jste si vyvolili mne, ale já jsem vyvolil vás a určil jsem vás k tomu, abyste šli a přinášeli užitek a váš užitek aby byl trvalý. Potom vám Otec dá všechno, oč ho budete prosit ve jménu mém. To vám přikazuji: Milujte se navzájem!“

Ježíš touží po tom, aby , aby se tímto přikázáním podle jeho příkladu řídili a věrně je zachovávali také jeho učedníci. Ježíšova láska je vzorem pro všechny. Projevuje se také jako vztah hlubokého přátelství a jako ochota nezištně sloužit druhým. Přátelská láska , o níž hovoří Ježíš, se nikdy nevnucuje, ale je odpovědí na ochotu přijmout druhého a být mu věrný. 

Odkaz  na  kompletní  liturgické texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě slova na  pátek 20.5.2022.  (Níže je uveden jejich základní přehled).

1. čtení: Skutky 15,22-31

Žalmy: 57,8-9.10-12,  odpověď: Budu tě chválit mezi národy, Pane!

Evangelium: Jan 15,12-17

Zobrazeno 345×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio