Témata k nedělní a sváteční liturgii

CTNOSTI A DARY DUCHA SVATÉHO - TÉMA 166 „UČÍCÍ SE CÍRKEV“ – SLAVNOST NEJSVĚTĚJŠÍHO SRDCE JEŽÍŠOVA - 24.6.2022

23. 6. 2022 20:46

Projekt ČBK „UČÍCÍ SE CÍRKEV“ věnuje pozornost učení o ctnostech celkem v 11 tématech.  V úvodu této lekce k dnešní slavnosti NEJSVĚTĚJŠÍHO SRDCE JEŽÍŠOVA, uvádíme přehled základního dělení učení o ctnostech podle Katechismu katolické církve – (KKC 18031832). 

I. Lidské ctnosti: A. Základní (mravní) ctnosti: moudrost; spravedlnost; statečnost; mírnost. B. Ctnosti a milost.Lidské ctnosti jsou zakořeněny v ctnostech božských. Uschopňují křesťany, aby žili v důvěrném vztahu k Nejsvětější Trojici.

II. Božské ctnosti: víra; naděje; láska. Božské ctnosti tvoří základy mravního jednání křesťana. Jsou zárukou přítomnosti a působení Ducha svatého v tajemnosti hloubky  duše lidské bytosti. Podrobněji se „Učící se církev“ zabývala tématem ke 4.neděli v mezidobí  Božské ctnosti (viz). 

III. Dary a plody Ducha svatého: Je 7 darů D. sv.: moudrost, rozum, rada, síla, umění, zbožnost, bázeň Boží. Mezi plody D. sv. řadíme: lásku, radost, pokoj, trpělivost, shovívavost, vlídnost, dobrotu,mírnost, věrnost, tichost, zdrženlivost, čistotu (srov. Gal 5,22-23). Díky darůmDucha svatého, tvořících základní oporu mravního života křesťana, jsme ochotni jednat podle jeho nabádání a jako plodyusilovné činnosti Ducha svatého vyrůstají v nás  vlastnosti, které nás vedou do věčné slávy.  Podrobně se jim věnují promluvy  bohoslužby slova  při „Slavnosti seslání Ducha svatého“. Viz též samostatné téma 158 „Dary a plody Ducha svatého“.

Duch svatý je často přirovnáván k síle, k energii, k větru, k ohni, k prameni oživující vody. Tyto základní, život dávající elementy, nemůžeme jakkoli spoutat, usměrnit. Ani si je vynutit. Stejně tak i Duch svatý vane, jak chce a kudy chce. Naším životním úkolem je jediné. Nechat se tímto Duchem prostoupit. Oživit. Obnovit. A naše životní tragedie je v tom, že se mu stále uzavíráme. Že mu nechceme dát ve svém životě prostor. Že sice možná i v modlitbě prosíme: „Přijď Duchu svatý!“, ale jeho vanutí se bráníme. Jako bychom se báli, že když necháme Duchu volný prostor, že nás profoukne svým průvanem, že s námi bude činit úžasné, leč náročné činy. Žít v Duchu, žít podle nepředvídatelných pravidel Ducha svatého, je nesmírně náročné. Ale dává to našemu životu úžasný rozměr. Tak, jak to říká sv. Pavel v listě Římanům: „Žijete-li podle své vůle,spějete k smrti; jestliže mocí Ducha usmrcujete hříšné činy, budete žít“(Řím 8,13). 

Ctnost je trvalá a pevná dispozice konat dobro.Ctnostný člověk je ten, který svobodně koná dobro. Jeho trvale nabyté duševní dokonalosti rozumu a vůle, pevné a ustálené postoje a mravní ctnosti  vnášejí řád  do jeho chování  a vedou ho k tomu, aby vedl mravně dokonalý život.Ctnost dovoluje člověku nejen konat dobré skutky, nýbrž vydávat ze sebe to nejlepší. Ctnostná osoba všemi duchovními silami a konkrétními činy směřuje k dobru. Svatý Řehoř říká, že: „Ctnostný život spočívá v tom, že se stáváme podobnými Bohu“.

Zobrazeno 278×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio