Témata k nedělní a sváteční liturgii

DARY A PLODY DUCHA SVATÉHO - TÉMA 162 „UČÍCÍ SE CÍRKEV“ – SLAVNOST SESLÁNÍ DUCHA SVATÉHO -5.6.2022

4. 6. 2022 9:00

Křesťané jsou od počátku vedeni církví ke ctnostnému  životu. Svatý Pavel učil: „Konečně, bratři, mějte zájem o všechno, co je pravdivé, čestné, spravedlivé, čisté, cokoli je hodné lásky, co má dobrou pověst, co se považuje za ctnost a co sklízí pochvalu“ (Flp 4,8).K dokreslení apoštolova návodu  dodejme citát Sv. Řehoře:“ Ctnostný život spočívá v tom, že se stáváme podobnými Bohu“. K tomu nám pomáhá Duch svatý  svými dary a plody, církví katolickou charakterizované rovněž jako ctnosti, významně doplňující  ctnosti základní  lidské a Božské. 

Oporou mravního života křesťana jsou dary Ducha svatého. Jsou to trvalé dispozice, které příznivě uzpůsobují člověka, aby byl ochoten konat dobro a jednat podle hnutí Ducha svatého. Je sedm darů Ducha svatého: moudrost, rozum, rada, síla, umění - poznání, zbožnost a bázeň Boží. Doplňují a přivádějí k dokonalosti ctnosti těch, kteří je přijímají. Činí věřící ochotnými pohotově poslechnout božská vnuknutí. Jsou páteří mravního života křesťana. Takto píše svatý Pavel: „Jednomu totiž Duch dává dar moudrosti, jinému zas tentýž Duch poskytuje poznání, jinému se opět dostává víry od téhož Ducha, jiný zase má od téhož Ducha dar uzdravovat , jiný konat zázračné skutky, jiný promlouvat pod vlivem vnuknutí, jinému zase je dáno, aby dovedl rozeznávat, jakým duchem se co nese, jiný může mluvit rozličnými neznámými jazyky a jiný zase má dar, aby uměl vykládat, co tím jazykem bylo řečeno (1 Kor 12,8-10). 

Křesťané dostávají Ducha, který v nich přebývá, který je vede a uschopňuje žít tak, aby se líbili Bohu.  Plody Ducha svatého jsou pak mimořádně hodnotné mravní dokonalosti,které umožňují obdarovaným vyvinout konkrétní úsilí o ctnostný a pro společnost a církev  prospěšný život. Podle tradice církve jsou to:„láska, radost, pokoj, shovívavost, vlídnost, dobrota, věrnost, tichost, zdrženlivost“ (Gal 5,22-23).

Podle plodů Ducha svatého může svět pozorovat, co se stane s člověkem, který se bezvýhradně odevzdává Bohu, dá se jím vést a formovat. Plody Ducha svatého ukazují, že Bůh hraje v životě křesťana skutečně důležitou roli. 

Bůh se ze své lásky sklání k člověku. Příběh celé Bible je svědectvím o Božím příklonu k člověku, o jeho milostivém jednání, kterým zachraňuje člověka ze spárů hříchu a smrti.Duch svatý jeBůh sestupujícído lidského srdce. Duch svatý je naplněním Ježíšova zaslíbení, že nás nenechá samotné, ale že s námi bude až do konce. Duch svatý je osvobozujícím Duchem, který nás osvobozuje a zmocňuje k novému životu Ježíšových následovníků. Dává nám sám sebe,dává nám dary k růstu Božího království,a když jich užíváme, nesou naše životy ovoce Ducha svatého.

Zobrazeno 433×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio