Témata k nedělní a sváteční liturgii

SVÁTOSTNÁ OBĚŤ DÍKŮVZDÁNÍ, PAMÁTKA, PŘÍTOMNOST- TÉMA 164 „UČÍCÍ SE CÍRKEV“ – SLAVNOST TĚLA A KRVE PÁNĚ –ČTVRTEK -16.6.2022

15. 6. 2022 21:50

O mnohém z dnešního tématu jsme se zmínili i v  lekci 111  nazvané „Slavení eucharistie“, která byla věnována průběhu slavení této svátosti. Uvedli jsme, že křesťané slaví eucharistii již od počátků církve dodnes. Křesťané  se totiž cítí být vázáni příkazem Pána, daným v předvečer jeho utrpení (1 Kor 11,24-25). Proto dnes slavíme památku jeho oběti a obětujeme Otci to, co nám dal: dary stvoření - chléb a víno, které se mocí Ducha svatého a slovy Kristovými staly jeho tělem a krví. Eucharistii, svátost naší spásy, kterou nám Kristus zjednal na kříži, považujeme za akt díkůvzdání a chválu Otceza všechno, co Bůh ve stvoření a v lidstvu učinil dobrého, krásného a spravedlivého. Je vyjádřením díků , kterými církev vyjadřuje svou vděčnost Bohu za všechna jeho dobrodiní. Je zpřítomněním památky Kristovy velikonoční oběti v liturgii církve, oběti, kterou Kristus přinesl na kříži jednou provždy. Sama eucharistie je obětí. Její obětní ráz se projevuje ve slovech ustanovení:  “To je mé tělo, které se za vás vydává“ a „tento kalich je nová smlouva  zpečetěná mou krví, která se za vás prolévá“ (Lk 22,19-20). Kristus dává v eucharistii totéž tělo a krev vydané za nás na kříži (srov. Mt 26,28). V božské oběti, která se koná ve mši svaté, je přítomen a nekrvavým způsobem obětován sám Kristus. Kristova oběť a oběť eucharistie je jedna jediná oběť a je také obětí církve, která je pevně s Kristovou obětí spojena, neboť On je její hlavou a církev Kristovým tělem, včetně jejích údů pozemských. 

Ježíš Kristus je ve své církvi přítomen mnoha způsoby: v liturgických úkonech, jak v osobě sloužícího kněze, ve svém slově: to mluví On, když se v Církvi předčítá Písmo svaté. I tehdy je přítomen, když se Církev modlí a zpívá, jak to slíbil: “Kde jsou dva nebo tři shromážděni ve jménu mém, tam jsem já uprostřed nich” (Mt 18,20) - to znamená “ve společenství věřících”. Je přítomen svou mocí ve svátostech, takže když někdo křtí, křtí sám Kristus. Eucharistie pak stojí nad všemi svátostmi. V Nejsvětější svátosti oltářní je totiž přímo obsaženo tělo a krev Ježíše Krista. Stává se zde přítomný proměněním chleba a vína, ve své tělo a svou krev.

Zobrazeno 366×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio