Témata k nedělní a sváteční liturgii

JÁSEJTE BOHU, VŠECHNY ZEMĚ – Z BOHOSLUŽBY SLOVA – 14. NEDĚLE V MEZIDOBÍ 3.7.2022

Plesejte s Jeruzalémem, jásejte nad ním, všichni, kdo ho milujete, radujte se s ním, radujte se všichni, kdo jste nad ním naříkali, abyste sáli do sytosti z prsu, který utěšuje, abyste pili s rozkoší ze zdroje jeho slávy. Neboť tak praví Hospodin: „Hle, přivalím na něj blaho jako řeku, jako rozvodněný potok slávu národů. Budete sát, ponesou vás na zádech a na klíně vás budou laskat. Jako matka utěšuje svého syna, tak já vás potěším, v Jeruzalémě naleznete útěchu. Uvidíte to a vaše srdce se zaraduje, jak tráva vypučí vaše kosti. Hospodinova ruka se ukáže na jeho služebnících.Z  prvního čtení ( Iz 66,10-14). 

Čtení z knihy proroka Izaiáše patří k velkým projevům radosti a útěchy z přítomnosti a díla Páně. Zaslíbení příchodu Mesiáše se vine celým  Izaiášovým  dílem jako červená nit. Je předpovědí slavné budoucnosti, kdy bude uskutečněn  Hospodinův plán,  jehož cílem je sjednocení Krista s Božím lidem ve věčné blaženosti.

Ze  druhého čtení(Gal 6,14-18 ): Bratři! Ať je daleko ode mě, abych se chlubil něčím jiným než křížem našeho Pána Ježíše Krista, kterým je pro mě ukřižován svět a já světu. Vždyť ani obřízka nic není, ani neobřezanost, ale nové stvoření. A na všechny, kdo se v jednání budou řídit touto zásadou, ať přijde pokoj a milosrdenství, totiž na pravé Boží Izraelity. A pro budoucnost ať mě už nikdo s těmi věcmi neobtěžuje! Vždyť já na svém těle nosím znamení, že náležím Ježíšovi. Milost našeho Pána Ježíše Krista ať je s vámi, bratři! Amen.

Apoštolu Pavlovi při psaní listu Galaťanům leželo na srdci, aby čtenáři pochopili, že Ježíš Kristus je jediným prostředníkem spásy, jistou cestou k ní a jejím rozhodujícím činitelem. Stát se novým stvořením v pevném spojení s Kristem je to jediné, co má opravdovou hodnotu, co se pak stane pramenem opravdové životní radosti.

Z evangelia (Lk 10 ): Pán ustanovil ještě jiných dvaasedmdesát učedníků, poslal je před sebou po dvou do všech měst a míst, kam chtěl sám přijít, a řekl jim: „Žeň je sice hojná, ale dělníků málo. Proste proto Pána žně, aby poslal dělníky na svou žeň. Jděte! Posílám vás jako ovce mezi vlky. Když někde vejdete do domu, napřed řekněte: 'Pokoj tomuto domu!' Bude-li tam člověk hodný pokoje, spočine na něm váš pokoj, jinak se vrátí k vám. V tom domě zůstaňte a jezte a pijte, co vám dají, protože dělník má právo na svou mzdu. Dvaasedmdesát učedníků se vrátilo a s radostí řekli: „Pane, dokonce i zlí duchové se nám podrobují ve tvém jménu!“ Odpověděl jim:Radujte se ani ne tak z toho, že se vám podrobují duchové, spíše se radujte z toho, že vaše jména jsou zapsána v nebi.“

Nebeskému Otci záleží na každém člověku a Syn plní jeho vůli. Proto posílá na svět své učedníky v  hojném počtu. Posílá je ke všem národům neboť on  podle svého plánu, až se naplní čas, přivede všechno na nebi i na zemi k jednotě v Kristu. A Bůh chce, aby skrze Ježíše dosáhli spásy všichni. Lukášovo evangelium  poskytuje záznam Ježíšova návodu jak  při hlásání Božího království postupovat a potvrzuje radost z úspěšnosti působení těch, kteří tak činí. Buďme i my učedníky, spolupracovníky Ježíše Krista.

Odkaz  na    liturgické texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě slova na  neděli 3.7.2022.  

1. čtení: Iz 66,10-14c

Žalmy: 66,1-3a.4-5.6-7a.16+20,  odpověď: Jásejte Bohu, všechny země!

2. čtení:   Gal 6,14-18

Evangelium:   Lk 10,1-12.17-20

Na slovo bohoslužby  14. neděle v mezidobí navazuje projekt ČBK UČÍCÍ SE CÍRKEV   tématem 169: „ CÍRKEV - TAJEMSTVÍ SPOJENÍ LIDÍ S BOHEM“- viz.

Zobrazeno 269×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio