Témata k nedělní a sváteční liturgii

PŘIBLÍŽILO SE NEBESKÉ KRÁLOVSTVÍ. JE ČAS HLEDAT HOSPODINA – Z BOHOSLUŽBY SLOVA – STŘEDA PO 14. NEDĚLI V MEZIDOBÍ 6.7.2022

Bujnou révou byl Izrael, pro sebe rodil ovoce; čím více ovoce měl, tím více rozmnožoval oltáře; čím bohatší byla jeho země, tím více zdobil modly. Obojaké bylo jejich srdce, nyní budou pykat: Hospodin jejich oltáře strhne, poboří jejich modly. Ano, nyní říkají: „Nemáme krále, protože se Hospodina nebojíme, a král, co může pro nás udělat?“ Bude zničeno Samaří, jeho král bude jako smetí na hladině vody. Budou zničeny výšiny bezbožnosti – hřích Izrael – na jejich oltářích vyroste trní a hloží. Řeknou horám: „Přikryjte nás!“ a pahorkům: „Padněte na nás!“ Ve spravedlnosti si rozsévejte, sklízejte s milosrdenstvím, zorejte si úhor. Je čas hledat Hospodina, až přijde a svlaží vás spravedlností.Z  prvního čtení (Oz 10).

Izrael se stal vinařem, zbohatl, ale právě hmotný blahobyt ho přivedl k tomu, že se oddal materialismu a nakonec modloslužbě. Lid naříká, že nemá krále, prorok to však vidí jinak. Bez Hospodina by byl Izrael ztracený, ať už s králem nebo bez něho a vyzývá lid, aby změnil život a zaséval poslušnost Boží vůli. Pak bude moci sklízet jeho milosrdenství. 

Z evangelia ( Mt 10,1-7): Ježíš si zavolal svých dvanáct učedníků a dal jim moc nad nečistými duchy, aby je vyháněli a uzdravovali každou nemoc a každou chorobu. Jména těch dvanácti apoštolů jsou tato: první Šimon, zvaný Petr, a jeho bratr Ondřej, Jakub, syn Zebedeův, a jeho bratr Jan, Filip a Bartoloměj, Tomáš a celník Matouš, Jakub, syn Alfeův, a Tadeáš, Šimon Kananejský a Jidáš Iškariotský, který ho pak zradil. Těchto dvanáct Ježíš poslal a přikázal jim: „Mezi pohany nechoďte a do žádného samařského města nevcházejte. Raději jděte k ztraceným ovcím z domu izraelského. Jděte a hlásejte: `Přiblížilo se nebeské království.'“

Ježíš jmenovitě  povolal dvanáct svých učedníků a okamžitě jich poslal hlásat radostnou zvěst a také uzdravovat coby znamení celkového osvobození od zla. Ne náhodou je jako první uveden „Šimon, zvaný Petr“. Poslední je zaznamenáno jméno Jidáše. Dává učedníkům první pokyny a vyzývá je, aby se především věnovali „ztraceným ovcím“  z domu izraelského a světu hlásali, že nebeské království je blízko. 

Odkaz  na    liturgické texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě slova na  středu 6.7.2022. 

1. čtení: Oz 10,1-3.7-8.12

Žalmy:  105,2-3.4-5.6-7 ,  odpověď: Stále hledejte Hospodinovu tvář!

Evangelium:  Mt 10,1-7

Zobrazeno 183×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio