Témata k nedělní a sváteční liturgii

HOSPODIN JE MŮJ PASTÝŘ, NIC NEPOSTRÁDÁM - Z BOHOSLUŽBY SLOVA – STŘEDA PO 20. NEDĚLI V MEZIDOBÍ 17.8.2022

Hospodin mě oslovil: „Synu člověka, prorokuj proti pastýřům Izraele, prorokuj a řekni jim: Pastýři, tak praví Pán, Hospodin: Běda pastýřům Izraele, kteří pásli sami sebe! Či neměli pastýři pást své stádo? Sytili jste se mlékem, odívali vlnou, vykrmená zvířata jste si zabíjeli, ale stádo jste nepásli. Neposílili jste, co bylo slabé, neuzdravili jste nemocné, neobvázali jste, co bylo zraněné, nepřivedli zpět, co bylo rozptýlené, nehledali ztracené, násilím jste ovládali silné. Rozprchly se ovce bez pastýře, staly se potravou veškeré divoké zvěři. Mé stádo se rozprchlo a bloudí po všech horách, po všech vysokých pahorcích, po celé širé zemi se rozprchlo mé stádo, a nikdo ho nehledá, nikdo se po něm neptá! Proto, pastýři, slyšte Hospodinovo slovo! Jako že jsem živ – praví Pán, Hospodin – protože se mé stádo stalo kořistí, bez pastýře bylo mé stádo pokrmem veškeré divoké zvěři, poněvadž se moji pastýři o mé stádo nestarali, ale pásli jen sami sebe, nikoli mé stádo, proto, pastýři, slyšte Hospodinovo slovo! Tak praví Pán, Hospodin: Hle, já přijdu na pastýře, vymáhat budu své stádo z jejich rukou, zbavím je pasení svého stáda, nebudou pastýři pást sami sebe. Vytrhnu jim své stádo z jícnu, aby jim už nebylo za potravu. Tak praví Pán, Hospodin: Hle, já sám vyhledám své stádo a ujmu se ho!“Z prvního čtení  Ez 34,1-11).

Pastýř a ovce, které má pást, to je v bibli známý a velmi často používaný  obraz. Samo sloveso pást původně znamenalo dokázat se postarat, stačit na stádo, postarat se o celé stádo. Odtud potom také pochází pro nás tak důležité sloveso spasit. Pastýř má tedy pást stádo, od toho je pastýř. Má ho hlídat, má o něj pečovat, má pečovat o všechny ovce a má být natolik schopný, aby zvládl stádo celé.  Jsou však pastýři, kteří se nestarají o stádo, ale sami o sebe; kteří používají svoje postavení k tomu, aby z toho měli oni sami nějaký zisk. Bůh má toho správného pastýře! Bůh sám je ten dobrý pastýř! Stává se beránkem. Jedním ze stáda. Tichým, pokorným a slabým beránkem. Ne autorita, nadřazené postavení a moc, ale pokora, poníženost a služba. Dával prostor druhým, neignoroval je, ale pomáhal jim. Tím se stal nejen vzorem pro nás všechny, tím se stal také naším spasitelem. A spasení je schopnost stačit na celé stádo, na všechny. To Beránek učinil. Ne však vládou tvrdé ruky shora, ale pokorou a obětí. Tak má vypadat i naše pastva, která, jak máme slíbeno, skončí spasením. Ale spasením člověka. A to se týká nás všech.

Z evangelia (Mt 20,1-16): Ježíš řekl svým učedníkům toto podobenství: „Nebeské království je podobné hospodáři, který vyšel časně zrána najmout dělníky na svou vinici. Smluvil s dělníky denár na den a poslal je na vinici. Když vyšel kolem devíti hodin, viděl jiné, jak stojí nečinně na trhu. Řekl jim: `Jděte i vy na mou vinici a dám vám, co bude spravedlivé.' A šli. Kolem dvanácti a tří hodin odpoledne vyšel znovu a udělal to zrovna tak. Vyšel kolem pěti hodin a našel jiné, jak tam stojí, a řekl jim: `Co tu celý den nečinně stojíte?' Odpověděli mu: `Nikdo nás nenajal.' Řekl jim: `Jděte i vy na mou vinici!' Když nastal večer, řekl pán vinice svému správci: `Zavolej dělníky a vyplať jim mzdu, začni od posledních k prvním.' Přišli ti, kdo nastoupili kolem pěti odpoledne, a dostali po denáru. Když přišli první, mysleli, že dostanou víc, ale i oni dostali po denáru. Vzali ho, ale reptali proti hospodáři: `Tady ti poslední pracovali jedinou hodinu, a dals jim zrovna tolik co nám, kteří jsme nesli tíhu dne i horko.' On však jednomu z nich odpověděl: `Příteli, nekřivdím ti. Nesmluvil jsi se mnou denár? Vezmi si, co ti patří, a jdi. Chci však i tomuhle poslednímu dát jako tobě. Nesmím s tím, co je moje, dělat, co chci? Anebo závidíš, že jsem dobrý?' Tak budou poslední prvními a první posledními.“

Ježíš nám v tomto podobenství chce ukázat, jak je Bůh velkorysý. On nám dává všechnu svou lásku, a to každému člověku bez výjimky, pokud se člověk této lásce otevře. Nezáleží na tom, zda se to stane dříve nebo později v životě, protože Boží lásku si nemůžeme zasloužit, jenom přijmout... Hospodin je opravdu velkorysý. Izraelský národ vztahoval Boží spásu jen na sebe, ale Ježíš rozšiřuje nabídku spásy na všechny lidi. Všichni jsme spolupracovníky na Boží vinici. Každý si můžeme být jistý, že Bůh s námi bude jednat nejen spravedlivě, ale také velkoryse.

Odkaz  na  liturgické texty z lekcionáře  k bohoslužbě  slova  na středu 17.8.2022 

1. čtení:  Ez 34,1-11

Žalmy: Žl 23,1-3a.3b-4.5.6 , odpověď: Hospodin je můj pastýř, nic nepostrádám.

Evangelium:  Mt 20,1-16

Zobrazeno 255×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio