Témata k nedělní a sváteční liturgii

PANE, JE MÁLO TĚCH, KDO BUDOU SPASENI ? - Z BOHOSLUŽBY SLOVA 21. NEDĚLE V MEZIDOBÍ 21.8.2022

20. 8. 2022 16:00

Toto praví Hospodin: „Znám jejich skutky a jejich myšlenky. Přijdu, abych shromáždil všechny národy a jazyky. Přijdou a uzří mou slávu. Udělám na nich znamení a pošlu některé z těch, kdo se zachrání, k dálným ostrovům, k těm, kteří o mně neslyšeli mluvit a neviděli mou slávu. Budou hlásat národům mou slávu. Přivedou všechny vaše bratry ze všech národů jako dar Hospodinu na koních, na vozech, na nosítkách, na mezcích a na mou svatou horu do Jeruzaléma – praví Hospodin – jako když synové Izraele přinášejí v čistých nádobách dary do Hospodinova domu. A také z nich si vezmu kněze a levity“ – praví Hospodin.Z  prvního čtení (Iz 66,18-21 ).  Čtení z  knihy proroka Izaiáše naznačuje, jak plánuje Hospodin spásu lidstva. Činí znamení,  zjeví se a přijde, aby národy ve svém jménu k sobě obrátil. Do celého světa pak posílá své učedníky pokračovat v hlásání radostné zvěsti o Božím království. Cestu  do něj naleznou ti, kteří ho budou následovat.

Ze  druhého čtení(Žid 12,5-7.11-13 ): Bratři! Zapomněli jste, že Bůh vás povzbuzuje jako své syny: `Když tě Pán vychovává, můj synu, neber to na lehkou váhu, ani neklesej na mysli, když tě kárá. Pán totiž trestá toho, koho má rád, a šlehá každého, koho uznává za svého syna.' V té kázni vytrvejte! Bůh s vámi jedná jako se svými syny. Vždyť kterého syna otec nekárá? Pokud ovšem taková přísná výchova trvá, nezdá se radostná, nýbrž bolestná, ale potom to nese těm, kdo jí prošli, ovoce míru, totiž spravedlnost. Posilněte proto ochablé ruce a klesající kolena. Připravte pro své kroky přímé stezky, aby se chromý úd nevymkl, ale spíše uzdravil.

Apoštol Pavel v listě Židům zjevuje výchovné metody Hospodinovy a poskytuje svým spolubratrům v církvi důležitá ponaučení, která je povedou na cestě do spásy. Jeho vlastní otcovská  napomínání mají léčebný význam. Budou-li přijímána s upřímným a chápavým srdcem, povedou věrné Pánu ke konečnému uzdravenív Otcově  milosrdné náruči.

Z evangelia (Lk 13,22-30): Ježíš se ubíral od města k městu, od vesnice k vesnici, učil a pokračoval v cestě do Jeruzaléma. Někdo se ho zeptal: „Pane, je málo těch, kdo budou spaseni?“ Řekl jim na to: „Usilujte o to, abyste vešli těsnými dveřmi! Říkám vám: Mnoho se jich bude snažit vejít, ale nebudou moci. Jakmile se pán domu zvedne a zavře dveře, a vy zůstanete venku a začnete tlouci na dveře a volat: `Pane, otevři nám!', odpoví vám: `Neznám vás, odkud jste.' Tu začnete říkat: `Vždyť jsme s tebou jedli a pili a učil jsi nás na ulicích!' Ale on vám odpoví: `Nevím, odkud jste. Pryč ode mě, všichni jste páchali nepravosti!' Tam bude pláč a skřípění zubů, až uvidíte, jak Abrahám, Izák, Jakub a všichni proroci jsou v Božím království, ale vy budete vyhnáni ven. A přijdou od východu a od západu, od severu a od jihu a zaujmou místo u stolu v Božím království. Ano, jsou poslední, kteří budou prvními, a jsou první, kteří budou posledními.“

Ježíš v Lukášově evangeliu nenabízí přímou odpověď na otázku, zda je málo nebo mnoho těch, kdo budou spaseni, ale vyzývá ke snaze následovat věrně Krista do Božího království.  K tomu je třeba sebrat všechny síly a neztrácet ani okamžik při tvorbě natolik pevného společenství s Kristem, aby se on co nejdříve stal středem našeho života. A přitom aby se někteří  z nás nedali zlákat pokušením narušit ono pouto pácháním hříšných nepravostí. 

Odkaz  na    liturgické  texty z lekcionáře  k bohoslužbě  slova na neděli 21.8.2022.  

1. čtení: Iz 66,18-21

Žalmy: Žl 117,1.2,  odpověď: Jděte do celého světa a hlásejte evangelium.

2. čtení: Žid 12,5-7.11-13

Evangelium:   Lk 13,22-30

Na slovo bohoslužby   k 21. neděli v mezidobí navazuje projekt ČBK UČÍCÍ SE CÍRKEV   tématem 178:  DOJDE  SPÁSY KAŽDÝ, KDO JE V CÍRKVI?- „viz.

 

 

Zobrazeno 263×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio