Témata k nedělní a sváteční liturgii

BOŽÍ MUŽI, UCHOVEJ NAUKU BEZ POSKVRNY A BEZ ÚHONY AŽ DO SLAVNÉHO PŘÍCHODU NAŠEHO PÁNA JEŽÍŠE KRISTA - Z BOHOSLUŽBY SLOVA – 26. NEDĚLE V MEZIDOBÍ 25.9.2022

Toto praví všemohoucí Pán: „Běda těm, kdo si zpupně žijí na Sióně, bezstarostně na samařské hoře! Léhají na ložích ze slonoviny, hoví si na divanech, jídají jehňata ze stáda a telata vykrmená v chlévě. Prozpěvují si za zvuku harfy, vymýšlejí si jako David hudební nástroje. Z misek pijí víno, nejlepším olejem se natírají, ale nad Josefovou zkázou se netrápí. Proto nyní půjdou v čele vyhnanců do zajetí, skončí jásot povalečů!“Z prvního čtení  (Am 6,1a.4-7).

Prorok Amos v úryvku prvého čtení upozorňuje, jak nebezpečné může být bohatství. Lehkomyslně a nestoudně hromadit bohatství před zraky všech lidí nemravně  uráží chudáky a provokuje bližní. Každou chvíli může přijít zkáza a úpadek. Kristus Církvi a jejímu nejvyššímu pastýři a učiteli  proto svěřil charisma neomylnosti ve věcech víry a mravnosti, aby učili věřící lid umění se všem podobným nebezpečím vyhnout.

Ze  druhého čtení  (1 Tim 6,11-16): Boží muži, usiluj o spravedlnost, zbožnost, víru, lásku, trpělivost, mírnost. Dobře bojuj pro víru, zmocni se věčného života. K němu jsi byl povolán, a proto jsi složil před mnoha svědky slavnostní vyznání. Před Bohem, který všemu dává život, a před Kristem Ježíšem, který před Ponciem Pilátem vydal slavnostní svědectví, ti nařizuji: Uchovej nauku bez poskvrny a bez úhony až do slavného příchodu našeho Pána Ježíše Krista. Ten příchod nám ukáže ve svůj čas blahoslavený a jediný Panovník, Král králů a Pán pánů. On jediný má nesmrtelnost a přebývá v nepřístupném světle. Nikdo z lidí ho neviděl, ani uvidět nemůže. Jemu patří čest a věčná moc!

Apoštol Pavel v listě jednomu ze svých učedníků vytyčuje jemu i celému křesťanskému společenství cestu ke spáse.  Kristus uložil církvi, jako věčný, neporušitelný a nutný cíl, vést lidi po cestě k věčnému životu. Církev se odtohoto cíle nemůže odchýlit. Musí navěkyjednat tak, jak Kristus stanovil při jejím založení. Naše víra v učitelskou autoritu Krista,  jeho učedníků – Božích mužů a jejich nástupců je závazná, aby se při udržování a sdělování Kristovy pravdy mohla celá církev podílet na Kristově neomylnosti.

Z  evangelia (Lk 16,19-31): Ježíš řekl farizeům: „Byl jeden bohatý člověk, oblékal se do šarlatu a kmentu a každý den pořádal skvělou hostinu. U jeho dveří léhal jeden žebrák – jmenoval se Lazar – plný vředů a rád by utišil hlad aspoň z toho, co padalo z boháčova stolu. Žebrák umřel a andělé ho odnesli do Abrahámova náručí. Pak umřel i boháč a byl pohřben. V pekle v mukách zdvihl oči a viděl zdálky Abraháma a v jeho náručí Lazara. A zvolal: `Otče Abraháme, slituj se nade mnou a pošli Lazara, ať omočí aspoň koneček prstu ve vodě a ovlaží mi jazyk, protože zakouším muka v tomto plamenu.' Abrahám však odpověděl: `Synu, uvědom si, že ty ses měl dobře už zaživa, Lazar naproti tomu špatně. A nyní se tu on raduje, a ty zakoušíš muka. A k tomu ke všemu zeje mezi námi a vámi veliká propast, takže nikdo nemůže přejít odtud k vám, i kdyby chtěl, ani se dostat od vás k nám. Boháč řekl: `Prosím tě tedy, otče, pošli ho do mého otcovského domu. Mám totiž pět bratrů, ať je varuje, aby se také oni nedostali do tohoto místa muk.' Abrahám odpověděl: `Mají Mojžíše a Proroky, ať je uposlechnou!' On však odporoval: `Ne, otče Abraháme! Ale když k nim někdo přijde z mrtvých, pak se obrátí.' Odpověděl mu: `Jestliže neposlouchají Mojžíše a Proroky, nedají se přesvědčit, ani kdyby vstal někdo z mrtvých.'“

Dramatické podobenství o boháči a Lazarovi z Lukášova evangelia  nám předkládá  varování. Kdo si zvolí způsob života, který je v rozporu s učením Krista, skončí v temnotách pekla neúspěchu a naprosté bezmoci. Je třeba včas se obrátit k Pánu. Obrácení vyžaduje pozorně naslouchat Božímu slovu, jak je tlumočí lidu učitelský úřad církve, nad kterou Kristus bdí a oživuje svým Duchem. 

Odkaz  na  liturgické  texty z lekcionáře  k bohoslužbě  slova na neděli 25.9.2022.

1. čtení: Am 6,1a.4-7

Žalmy: Žl 146,6c-7.8-9a.9bc-10,   odpověď: Duše má, chval Hospodina!

2. čtení: 1 Tim 6,11-16

Evangelium:  Lk 16,19-31

Na slovo bohoslužby k 26. neděli v mezidobí navazuje projekt ČBK UČÍCÍ SE CÍRKEV   tématem 183:  Na  slovo bohoslužby   k 26. neděli v mezidobí navazuje projekt ČBK UČÍCÍ SE CÍRKEV   tématem 183:  „NEOMYLNOST CÍRKVE“  - viz.

Zobrazeno 186×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio