Témata k nedělní a sváteční liturgii

NAHÝ JSEM VYŠEL Z LŮNA SVÉ MATKY A NAHÝ SE TAM VRÁTÍM. HOSPODIN DAL, HOSPODIN VZAL, HOSPODINOVO JMÉNO BUĎ POCHVÁLENO - Z BOHOSLUŽBY SLOVA – PONDĚLÍ PO 26. NEDĚLI V MEZIDOBÍ 26.9.2022

Jednou se Boží synové shromáždili u Hospodina. Přišel s nimi i satan. Hospodin řekl satanovi: „Odkud přicházíš?“ A satan odpověděl Hospodinu: „Procházel jsem zemí a potuloval jsem se po ní.“ Tu řekl Hospodin satanovi: „Všiml sis mého služebníka Joba, že mu není na zemi podobného? Je to muž bezúhonný, čestný, bohabojný a varuje se zlého.“ Satan odpověděl Hospodinu: „Copak je Job bohabojný zadarmo? Nechráníš ho ze všech stran, jeho dům a vše, co má? Žehnáš jeho podnikání a jeho stáda se na zemi množí. Jen vztáhni svou ruku a dotkni se všeho, co má  a uvidíš, zda ti nebude zlořečit do tváře!“ Tu řekl Hospodin satanovi: „Hle, do tvé moci dávám vše, co má; jenom na něho samého nevztahuj svou ruku!“ A satan od Hospodina odešel. Přišel posel k Jobovi a oznámil: „Tvoji synové a dcery hodovali v domě svého nejstaršího bratra. A tu se z pouště přihnala veliká vichřice, obořila se na čtyři rohy domu, takže se zřítil na děti, a ty zahynuly; jen já sám jsem unikl, abych ti to oznámil.“ Tu Job vstal, roztrhl si šat, oholil svou hlavu, padl na zem, klaněl se a řekl: „Nahý jsem vyšel z lůna své matky a nahý se tam vrátím. Hospodin dal, Hospodin vzal, Hospodinovo jméno buď pochváleno.“ Tak Job v ničem nezhřešil a neřekl nic, co by se o Bohu neslušelo.Z prvního čtení  (Job 1,6-22).

Boží služebník Job,  podle textu  jednoho příběhu z mudroslovné knihy Starého zákona,je v očích Hospodina muž  bezúhonný, bohabojný a čestný. Na popud žalujícího Satana je však vystaven zkoušce věrnosti Bohu. Doléhají na něj krutě nepříznivézprávy.  K satanově zlosti však Job nepřestává Hospodinu dobrořečit a ze zkoušky vychází jako vítěz. Jeho víra se neoslabí. Satan svou  pomluvou  neuspěje.

Z  evangelia (Lk 9,46-50): Ježíšovi učedníci začali uvažovat, kdo z nich je největší. Ježíš věděl, o čem v srdci uvažují. Vzal dítě, postavil ho vedle sebe a řekl jim: „Kdo přijme takové dítě kvůli mně, mne přijímá; a kdo mne přijme, přijímá toho, který mě poslal. Neboť kdo je mezi vámi všemi nejmenší, ten je největší.“ Jan se ujal slova a řekl: „Mistře, viděli jsme někoho, jak vyhání zlé duchy v tvém jménu a bránili jsme mu, protože není tvým učedníkem jako my.“ Ježíš mu však řekl: „Nebraňte! Neboť kdo není proti vám, je s vámi.“

Ježíš se v dnešním evangeliu znovu snaží, aby jeho učedníci pochopili, že jsou povoláni sloužit, nikoliv vládnout. V Božím království jsou si všichni rovni: neexistují žádné mocenské pozice, žádná hierarchie. Každý je Boží dcerou nebo synem, všichni jsou Bohem plně milováni. Učedníci si chtěli potvrdit své postavení, a to poněkud dětinským způsobem. Ježíš jim doporučil, aby se stali dětskými.Je velký rozdíl mezi dětinskostí a dětskostí. Pán jim na příkladu dítěte připomíná, že pravou velikost nezískají hromaděním moci nebo jiných výhod, ale životem podle jeho příkladu. Vybízí  je přitom ke skromnosti, shovívavosti a k toleranci s názory těch, kteří hlásají Boží slovo a nejsou momentálně ještě zařazeni do okruhu nejbližších Ježíšových učedníků. 

Odkaz  na  liturgické  texty z lekcionáře  k bohoslužbě  slova na pondělí 26.9.2022.

1. čtení: Job 1,6-22

Žalmy: Žl 17,1.2-3.6-7,   odpověď: Popřej mi sluchu, Bože, slyš mé slovo!

Evangelium: Lk 9,46-50

 

Zobrazeno 255×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio