Témata k nedělní a sváteční liturgii

BŮH ROZHODL, ŽE MI ZJEVÍ SVÉHO SYNA, ABYCH O NĚM KÁZAL RADOSTNOU ZVĚST POHANŮM - Z BOHOSLUŽBY SLOVA – PAMÁTKA SV. FRANTIŠKA Z ASSISI, KNĚZE A UČITELE CÍRKVE - ÚTERÝ 4.10.2022

Bratři! Slyšeli jste přece, jak jsem se kdysi choval, když jsem byl ještě židem: pronásledoval jsem Boží církev, že to přesahovalo všechny meze, a snažil jsem se ji zničit. V horlivosti pro židovství jsem ve svém národě předstihoval mnoho svých vrstevníků, protože jsem byl daleko více než oni zaujat zvyklostmi po předcích. Bůh si mě však už v lůně mé matky vybral a svou milostí povolal a rozhodl, že mi zjeví svého Syna, abych o něm kázal radostnou zvěst pohanům. Neradil jsem se hned s lidmi ani jsem nešel nahoru do Jeruzaléma k těm, kteří byli apoštoly přede mnou. Odešel jsem do Arábie a pak se znova vrátil do Damašku. Za tři roky potom jsem se odebral do Jeruzaléma, abych z vlastní zkušenosti poznal Petra, a pobyl jsem u něho patnáct dní. Z ostatních apoštolů jsem však viděl jen Jakuba, bratra Páně. Dovolávám se Boha za svědka, že nelžu, co vám tady píšu. Pak jsem šel do krajin syrských a kilikijských. Křesťanským obcím v Judsku jsem však zůstal osobně neznám. Pouze slýchali: „Ten, který nás kdysi pronásledoval, teď sám hlásá tu víru, kterou dříve ničil.“ A chválili kvůli mně Boha.  Z prvního čtení  (Gal 1,13-24).

Apoštol Pavel v listě církevní obci Galaťanů, aby si u nich získal důvěru sebekriticky připomíná, jak náhlá a radikální u něho nastala proměna jeho dosavadního smýšlení a jednání. Z  houževnatého obhájce židovského Zákona a hrdého pronásledovatele Kristovy církve se stal jejím odvážným zastáncem a hlasatelem Ježíšova evangelia. Je přesvědčen, že si ho Otec už před narozením vybral   a povolal  s výhledem na blížící se události, kdy bude třeba horlivě hlásat Ježíšovo zjevení i pohanům.

Z  evangelia (Lk 10,38-42): Ježíš přišel do jedné vesnice, kde ho přijala do domu nějaká žena jménem Marta. Měla sestru, která se jmenovala Marie. Ta se posadila Pánu k nohám a poslouchala jeho řeč. Marta měla plno práce s obsluhou. Přistoupila k němu a řekla: „Pane, nezáleží ti na tom, že mě má sestra nechala obsluhovat samotnou? Řekni jí přece, ať mi pomůže!“ Pán jí odpověděl: „Marto, Marto! Děláš si starosti a znepokojuješ se pro mnoho věcí. Ano, jen jedno je třeba. Marie si vybrala nejlepší úděl a ten jí nikdo nevezme.“

V dnešním čtení z Lukášova evangelia se hovoří o napětí způsobeném nerovným rozdělením práce mezi sestrami. Nejdůležitější je postoj Marie, která pozorně sedí u Ježíšových nohou a naslouchá mu.Marie si uvědomuje, že Ježíš může nabídnout mnohem více, než jsou oni schopni mu dát. Marie si vybrala nejlepší úděl.  A Ježíš podtrhuje jeden ze základních požadavků učedníka: totiž naslouchat Božímu slovu, uvažovat o něm a uvádět ho ve skutek. Všichni musíme hledat rovnováhu mezi službou Božímu království a okamžiky bedlivé pozornosti vůči Bohu. Oba rozměry křesťanského života jsou nezbytné. Ježíš nám připomíná, že vytvořit si čas k naslouchání jeho slovu je nutné, aby náš život neztratil správnou perspektivu a směr.

Odkaz  na  liturgické  texty z lekcionáře  k bohoslužbě  slova na úterý 4.10.2022.

1. čtení: Gal 1,13-24

Žalmy:  Žl 139,1-3.13-14ab.14c-15 ,  odpověď: Veď mě, Hospodine, cestou odvěkou! 

Evangelium: Lk 10,38-42

Zobrazeno 205×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio