Témata k nedělní a sváteční liturgii

HLEDEJTE, A NALEZNETE; TLUČTE, A OTEVŘE SE VÁM - Z BOHOSLUŽBY SLOVA – ČTVRTEK PO 27. NEDĚLI V MEZIDOBÍ - 6.10.2022 - Z BOHOSLUŽBY SLOVA – ČTVRTEK PO 27. NEDĚLI V MEZIDOBÍ - 6.10.2022

Ach, vy pošetilí Galaťané! Kdo vás to uhranul? Vždyť vám byl zrovna před očima vykreslen Ježíš Kristus ukřižovaný! Jen to bych od vás rád věděl: dostali jste Ducha za skutky Zákona, anebo za víru, jak vám byla hlásána? To jste tak pošetilí? Začali jste duchem, a teď končíte tělem? Tak veliké věci jste prožili, a všechno je nadarmo? V tom případě by to ovšem bylo nadarmo. Tedy ten, který vám uděluje Ducha a dělá mezi vámi zázraky, činí to za skutky Zákona, anebo za víru, jak vám byla hlásána? Z prvního čtení  (Gal 3,1-5).

Pavel Galaťany vyzývá, aby se zamysleli nad svou pošetilostí, totiž nad svým návratem pod předpisy Zákona, ačkoliv jim byl vykreslen jediný zdroj spásy ukřižovaný Ježíš Kristus. Pavel se na ně hněvá, je označuje za „pošetilce“, což není uctivý výraz. Pošetilý znamená nerozvážný. Nemyslí, že by snad byli nerozumní, ale nazývá je takto, protože riskují, že ztratí víru v Krista, kterou s takovým nadšením přijali. Jsou pošetilí, neboť si neuvědomují, že zde hrozí ztráta onoho drahocenného pokladu víry. Upomíná ony křesťany na své první hlásání, kterým jim nabídl možnost, aby nabyli do té doby nečekané svobody.Galaťané velice dobře vědí, že jejich příchod k víře v Krista je plodem milosti, obdržené při hlásání evangelia. Slovo, které od něj vyslechli, se soustředilo na lásku Boha, která se plně zjevila v Ježíšově smrti a zmrtvýchvstání. Pavel usiluje o to, aby se pošetilci nedali zvábit hlasem, který je hodlá přivést ke zbožnosti založené výlučně na úzkostlivém dodržování příkazů. Noví hlasatelé je totiž přesvědčili, aby se vrátili zpět k příkazům, které se dodržovaly a vedly k dokonalosti před příchodem Krista, který spásu přináší zdarma.Svatý Pavel takto vybízí také nás k zamyšlení: jak prožíváme víru? Zůstává láska ukřižovaného a zmrtvýchvstalého Krista středem našeho každodenního života jako zdroj spásy, anebo se spokojíme s nějakou zbožnou formalitou, abychom uklidnili svědomí? Jak prožíváme víru? Lneme k tomuto cennému pokladu, ke kráse Kristovy novosti, anebo dáváme přednost něčemu, co nás chvilkově přitahuje, ale potom zanechává v nitru prázdnotu? 

Z  evangelia (Lk 11,5-13):Ježíš řekl svým učedníkům: „Někdo z vás bude mít přítele a půjde k němu o půlnoci s prosbou: `Příteli, půjč mi tři chleby. Právě totiž ke mně přišel můj přítel, který je na cestách, a nemám, co bych mu předložil.' On však by mu zevnitř odpověděl: `Neobtěžuj mě! Dveře jsou už zavřeny a moje děti jsou se mnou na lůžku. Nemohu vstát a dát ti to.' Říkám vám: Když přece vstane a dá mu, tedy ne proto, že je to jeho přítel, ale pro jeho neodbytnost se zvedne a dá mu všechno, co potřebuje. Proto vám říkám: Proste, a dostanete; hledejte, a naleznete; tlučte, a otevře se vám! Neboť každý, kdo prosí, dostává, a kdo hledá, nalézá, a kdo tluče, tomu se otevře. Je mezi vámi takový otec, že když ho syn poprosí o chléb, on mu dá kámen? Anebo když ho poprosí o rybu, on mu dá místo ryby hada? Anebo když ho poprosí o vejce, on mu dá štíra? Jestliže tedy vy, třebaže jste zlí, umíte dávat svým dětem dobré dary, čím spíše nebeský Otec dá Ducha Svatého těm, kdo ho prosí!“

Ježíš nám staví před oči příklad člověka, který nechce být rušen, a přesto nakonec podlehne vytrvalým žádostem. Ježíš neříká, že by sám byl takový. Spíš chce, abychom vytrvali ve svých prosbách. A říká také, že nám dá, co budeme potřebovat, ale ne vždycky to, co budeme chtít.Vidí Boha jako Otce vždy připraveného dávat nám to nejlepší.Vyzývá nás k vytrvalé modlitbě. Ta je dílem Ducha svatého a Božím darem a jeho působením dochází u Boha k vyslyšení našich proseb. Bůh je ochoten odpovídat na všechny naše potřeby, a to mnohem víc než naši rodiče nebo přátelé. Kéž opravdu věřím, že když prosím, dostanu, když hledám, že naleznu, a že když tluču, bude mi otevřeno.

Odkaz  na  liturgické  texty z lekcionáře  k bohoslužbě  slova na čtvrtek 6.10.2022.

1. čtení: Gal 3,1-5

Mezizpěv : Lk 1,69-75,  odpověď: Pochválen buď Hospodin, Bůh Izraele, neboť navštívil svůj lid.

Evangelium: Lk 11,5-13

Zobrazeno 177×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio