Témata k nedělní a sváteční liturgii

KDO JE MŮJ BLIŽNÍ - Z BOHOSLUŽBY SLOVA – PONDĚLÍ PO 27. NEDĚLI V MEZIDOBÍ 3.10.2022 - Z BOHOSLUŽBY SLOVA – PÁTEK PO 20. NEDĚLI V MEZIDOBÍ 19.8.2022

Bratři! Divím se, že se od toho, který vás povolal v Kristově milosti, tak rychle uchylujete k jinému evangeliu. Ale to naprosto není nějaké jiné evangelium! To vás jen jistí lidé matou a rádi by překroutili evangelium Kristovo. Ale i kdybychom vám my sami nebo anděl z nebe hlásali evangelium odchylné od toho, které jsme vám hlásali, buď proklet! Co jsem řekl, opakuji ještě jednou: Hlásá-li vám kdo evangelium odchylné od toho, které jste přijali, buď proklet! Snažím se teď, abych si získal přízeň u lidí? Anebo u Boha? Což se ucházím o to, abych byl pěkný u lidí? Kdybych ještě i teď chtěl být pěkný u lidí, nebyl bych Kristovým služebníkem. Prohlašuji vám, bratři, že evangelium, které jsem vám hlásal, není dílo lidské: já jsem ho nepřijal ani se mu nenaučil od nějakého člověka, ale ze zjevení Ježíše Krista . Z prvního čtení  (Gal 1,6-12).

Když apoštol Pavel na jedné ze svých misijních cest  opět prochází galatským krajem (kolem dnešní Ankary), kde předtím založil několik křesťanských obcí, pevně tam obhajuje  přesvědčení , že věřící se spasí díky víře v ukřižovaného a zmrtvýchvstalého Ježíše Krista. Avšak křesťané z židovství požadují, aby se život podle evangelia u nich přizpůsobil židovskému náboženství a jeho zvyklostem (jako je obřízka a další předpisy).  Pavel však s naprostou otevřeností prohlašuje , že pravé evangelium je pouze jedno jediné,a že to, co on Pavel jim hlásá, je slovo Boží zjevené Ježíšem, Synem Božím. 

Z  evangelia (Lk 10,25-37): Jeden znalec Zákona povstal, aby přivedl Ježíše do úzkých, a zeptal se ho: „Mistře, co mám dělat, abych dostal věčný život?“ Ježíš mu řekl: „Co je psáno v Zákoně? Jak tam čteš?“ On odpověděl: „Miluj Pána, svého Boha, celým svým srdcem, celou svou duší, celou svou silou i celou svou myslí, a svého bližního jako sám sebe!“ Řekl mu: „Správně jsi odpověděl. To dělej a budeš žít.“ Ale on se chtěl ospravedlnit, a proto se Ježíše zeptal: „A kdo je můj bližní?“ Ježíš se ujal slova a řekl: „Jeden člověk sestupoval z Jeruzaléma do Jericha a octl se mezi lupiči. Ti ho o všechno obrali, zbili, nechali napolo mrtvého a odešli. Náhodou šel tou cestou nějaký kněz; viděl ho, ale vyhnul se mu. Stejně i jeden levita přišel k tomu místu; viděl ho, ale vyhnul se mu. Také jeden Samaritán přišel na své cestě k němu, viděl ho a bylo mu ho líto. Přistoupil k němu, nalil mu do ran oleje a vína, obvázal je, vysadil ho na svého soumara, dopravil do hostince a staral se o něho. Druhého dne vytáhl dva denáry a dal je hostinskému se slovy: 'Starej se o něho, a co vynaložíš navíc, já ti doplatím, až se budu vracet.' Co myslíš, kdo z těch tří se zachoval jako bližní k tomu, který se octl mezi lupiči?“ On odpověděl: „Ten, kdo mu prokázal milosrdenství.“ A Ježíš mu řekl: „Jdi a stejně jednej i ty!“

Ježíšův příběh o milosrdném Samaritánovi, který se zastaví, aby pomohl zraněnému, není jen o laskavosti bližního. Je to také příběh o lhostejnosti židovských náboženských představitelů. Kněz a levita se možná báli, že se dotykem zraněného člověka rituálně znečistí. Ježíšova odpověď na otázku „kdo je můj bližní“ nemůže být jasnější. Kdokoli dnes potřebuje mou laskavost, je můj bližní, zvláště když potřebuje pomoc. Ve všech svých vztazích máme nespočet příležitostí k pomoci a k jednání v duchu lásky.

Odkaz  na liturgické  texty z lekcionáře  k bohoslužbě  slova na pondělí 3.10.2022.

1. čtení: Gal 1,6-12

Žalmy:   Žl 111,1-2.7-8.9+10c,  odpověď: Hospodin bude neustále pamatovat na svou smlouvu.

Evangelium: Lk 10,25-37 

Zobrazeno 193×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio