Témata k nedělní a sváteční liturgii

DOBA DRUHÉHO PŘÍCHODU PÁNĚ - TÉMA 196 „UČÍCÍ SE CÍRKEV“ - 1. NEDĚLE ADVENTNÍ 27.11.2022

26. 11. 2022 21:05

Smrtí, zmrtvýchvstáním a nanebevstoupením Ježíše  je dovršeno Kristovo panování    v dějinách. Jako Pán však zůstává i nadále hlavou církve.  Je v ní přítomen na zemi i na nebi, kde podle Božího plánu vstupuje do konečné fáze své působnosti. Křesťanský svět netrpělivě očekává  jeho opětovný příchod, který s konečnou platnosti nastolí pro všechny lidi  řád spravedlnosti, lásky a pokoje. Ode dne nanebevstoupení  je Kristův druhý příchod ve slávě blízký a může být očekáván v každém okamžiku. Bude provázen četnými znameními v přírodě, na nebi i ve společnosti lidí. Příchod oslaveného Mesiáše však je zatím pozastaven, aby lidem byla dána příležitost k pokání.  „Obraťte se tedy a dejte  se na pokání, aby vaše hříchy byly zahlazeny, aby přišla od Pána ona doba útěchy a aby vám poslal Mesiáše, který byl pro vás určen, Ježíše. Nebe ho musí přijmout až do té doby, kdy bude zase všechno obnoveno, jak o tom už dávno mluvil ústy svých svatých proroků“ (Sk 3,19-21). 

Před Kristovým příchodem musí církev projít závěrečnou zkouškou, která otřese vírou mnohých věřících. Bible předpovídá:„V posledních dnech nastanou zlé časy. Lidé budou sobečtí, chamtiví, chvástaví, domýšliví, budou se rouhat, budou nevděční, bezbožní, bez lásky, nesmiřitelní, pomlouvační, hrubí, lhostejní k dobrému, zrádní, bezhlaví, nadutí, budou se tvářit jako zbožní, ale svým jednáním to budou popírat“ (2 Tim 3,1-5).  

Království Boží se neuskuteční dějinným triumfem církve, cestou vzestupného pokroku, nýbrž Božím vítězstvím nad posledním řáděním zla. Bude mít podobu posledního soudu. Bůh Otec „všechen soud odevzdal Synovi“ (Jan 5,22). Tehdy bude rovněž odsouzena  nevěra, která pohrdla některou Bohem nabízenou milostí. Na soudu posledního dne bude též odhaleno, jak se každý choval (Srov. Mk 12,38-40) a co je skryto v jeho srdci (Srov. Lk 12,1-3). Ti, kteří odmítají jeho milost v nynějším životě, sami se odsuzují a dostanou odplatu podle svých skutků (srov. 1 Kor 3,12-15).  V den soudu, na konci časů, Kristus přijde, aby konečné vítězství dobra nad zlem po závěrečném kosmickém otřesu tohoto pomíjejícího světa dovršil. (2 Petr 3,10-13).   „…Tehdy nebesa s rachotem zaniknou, vesmír se žárem roztaví a země se  všemi lidskými činy bude postavena před soud. Když tedy se toto vše rozplyne, jak svatě a zbožně musíte žít vy, kteří dychtivě očekáváte příchod Božího dne! V něm se nebesa roztaví v ohni a živly se rozpustí žárem. Podle jeho slibu čekáme nové nebe a novou zemi, ve kterých přebývá spravedlnost.“

Matonick

Zobrazeno 230×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio