Témata k nedělní a sváteční liturgii

HOSPODINOVA VELEBNOST BUDE OCHRANNÝM STÁNKEM, KTERÝ SKÝTÁ BEZPEČNÉ ÚTOČIŠTĚ - Z BOHOSLUŽBY SLOVA PONDĚLÍ PO 1. NEDĚLI ADVENTNÍ 28.11.2022

V ten den se Hospodinův výhonek stane ozdobou a slávou, plod země bude ctí a chloubou těm, kteří se zachrání z Izraele. Každý, kdo zbude na Siónu, kdo zůstane v Jeruzalémě, bude se nazývat svatým, každý, kdo je zapsán k životu v Jeruzalémě. Až smyje Pán špínu siónských dcer, až spláchne krev Jeruzaléma z jeho středu dechem soudu a dechem vytříbení, utvoří Hospodin nad každým místem siónské hory a nad jejím shromážděním oblak přes den, dým a zář plápolajícího ohně v noci, neboť Hospodinova velebnost bude celého toho místa ochranným stánkem, který skýtá stín ve dne proti vedru a bezpečné útočiště proti vichru a dešti.  Z prvního čtení  (Iz 4,2-6).

Prorok Izaiáš upírá svůj duchovní zrak na dějiny lidstva. Všechny národy budou tíhnout k jednotě. Boží zaslíbení dává sílu lidu, který zakusil tíhu hříchu a jeho tragických důsledků. Týká se nového člověka, symbolicky označeného jako „výhonek“ , kterého Pán posílá, aby vyvedl celou zemi z krize. Jeruzalém bude vyznamenán jeho přítomností . On bude konkrétním znamením Boží věrnosti  vůči svatému městu. „Zbytek“  těch co uniknou pronásledování, útlaku a smrti  „se shromáždí  na Sionu. Ukážou světu, že původcem jejich záchrany a spásy je sám Bůh, který právě na nich dokázal moc svého vyvolení. Budou nazváni svatými, protože Bůh si je očistí a navždy jim bude poskytovat ochranu a bezpečné útočiště.

evangelia (Mt 8,5-11 ): Když přišel Ježíš do Kafarnaa, přistoupil k němu jeden setník s prosbou: "Pane, můj služebník leží doma ochrnulý a hrozně se trápí." Ježíš mu řekl: "Přijdu a uzdravím ho." Setník však odpověděl: "Pane, nezasloužím si, abys vešel do mého domu. Ale řekni jen slovo, a můj služebník bude uzdraven. Vždyť i já jsem člověk podřízený, ale mám pod sebou vojáky; řeknu jednomu: 'jdi', a jde, a jinému: 'přijď', a přijde, a svému služebníkovi: 'udělej to', a udělá to." Když to Ježíš uslyšel, podivil se a řekl těm, kdo ho doprovázeli: "Amen, pravím vám: Takovou víru jsem v izraelském národě nenašel u nikoho. Ale říkám vám: Mnoho jich přijde od východu i od západu a zaujmou místo u stolu s Abrahámem, Izákem a Jakubem v nebeském království.

Nic Ježíše neokouzluje víc než víra! Je překvapen a udiven, když vidí, jak opravdová je víra  tohoto „pohana“ – víra, která má moc přinášet spásu . Každý jeho učedník musí od důvěry k Ježíši , jenž může a chce uzdravit, vyrůst k tomu, že Ježíše přijme jako toho, kterého posílá Bůh, a ve víře se mu upřímně a zcela otevře.

Odkaz  na  liturgické  texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě  slova   na pondělí 28.11.2022.

1. čtení:  Iz 4,2-6

Žalmy: Žl 122,1-2.3-4a. (4b-5.6-7.) 8-9 ,  odpověď: Do domu Hospodinova půjdeme s radostí.

Evangelium: Mt 8,5-11

Zobrazeno 186×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio