Témata k nedělní a sváteční liturgii

JEŽÍŠ – VTĚLENÉ BOŽÍ SLOVO - TÉMA 195 „UČÍCÍ SE CÍRKEV“ – SLAVNOST JEŽÍŠE KRISTA KRÁLE 20.11.2022

19. 11. 2022 12:15

Hospodin poslal svého Syna, aby nás spasil  a smířil s Bohem. Kristus sestoupil do naší žalostné  lidské přirozenosti jako Spasitel světa s tužbou odstranit naše hříchy. Bůh si nás zamiloval  a chce, abychom Jeho lásku poznali.  Ježíš se nám stal vzorem lásky a svatosti. Můžeme se  od něj ve všem učit, protože On je cesta, pravda a život. Jen s Ním nalezneme skryté poklady světa. Pouze skrze Něj naplníme smysluplně  svůj „Osobní příběh“, dospějeme  do Boží náruče a budeme mít účast na Jeho Božské přirozenosti. Bůh se stal člověkem, aby, jak říká sv. Tomáš Akvinský, „z lidí učinil bohy“.

„A Slovo se stalo tělem a přebývalo mezi námi. Viděli jsme jeho slávu, slávu, jakou má od Otce jednorozený Syn, plný milosti a pravdy“ (Jan 1,14). Proces vtělení Božího Syna, jak jej vyjádřil svatý Jan výrazem  „Slovo se stalo tělem“, je tajemství. Zůstává uzavřeno lidskému pochopení. O stejném tajemství píše i apoštol Pavel v listě Židům (srov. Žid 10, 5 -7). Víra ve skutečné vtělení Božího Syna je rozlišovacím znamením křesťanské víry. Ježíš Kristus je pravý Bůh a pravý člověk. Je skutečně Božím Synem, který se stal člověkem, naším bratrem, aniž přestal být Bohem, naším Pánem. Tuto pravdu musela církev hájit a objasňovat celá dlouhá staletí proti různým bludům a nesprávným názorům. Boží Syn jak ve své duši, tak i ve svém těle vyjadřuje lidským způsobem božské jednání celé Boží Trojice. Navíc je obdařen božskou schopností pronikavě vhlížet  do skrytých myšlenek lidských duší a  projevovat  všechno poznání světa ve spojení s božskou moudrostí  a znalostí věčných záměrů Boha Otce. Kristus má z přirozenosti dvojí vůli a dvojí jednání, božské a lidské, nikoli protikladné, ale spolupracující. Církev vyznává,že v Ježíšově těle „se nám zjevil neviditelný Bůh“ (Římský misál). Vždyť individuální rysy Kristova těla jsou výrazem božské osoby Božího Syna. Věřící, který uctívá Kristův obraz, uctívá v něm osobu, jež je na něm znázorněna, osobu, která nás celým srdcem milovala a za nás se obětovala

Vtělení je tajemstvím obdivuhodného spojení božské a lidské přirozenosti v jediné osobě. Boží Syn, věčné Slovo, se v čase Otcem stanoveném vtělil, aniž ztratil božskou přirozenost. Ježíš Kristus je v jednotě své božské osoby pravý Bůh a pravý člověk: „Je totiž jenom jediný Bůh a jenom jediný prostředník mezi Bohem a lidmi: člověk Kristus Ježíš, který vydal sám sebe jako výkupné za všechny“ (1 Tim 2,5-6).

Matonick

Zobrazeno 381×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio