Témata k nedělní a sváteční liturgii

NEMŮŽETE SLOUŽIT BOHU I MAMONU - Z BOHOSLUŽBY SLOVA SOBOTA PO 31. NEDĚLI V MEZIDOBÍ 5.11.2022

5. 11. 2022 0:09

Bratři! Velmi jsem se v Pánu zaradoval, že jste zase jednou mohli rozvinout starost o mě. Mysleli jste na to ovšem vždycky, scházela vám jen příležitost. Ne že bych si snad stěžoval na nedostatek. Já jsem se naučil být spokojen s tím, co právě mám. Dovedu žít v odříkání, a dovedu žít v hojnosti. Seznámil jsem se důvěrně se vším: se sytostí i hladověním, s nadbytkem i nedostatkem. Všechno mohu v tom, který mi dává sílu. Ale jste hodní, že jste mi pomohli v mém tíživém postavení. Sami dobře víte, Filipané, že na začátku práce pro evangelium, když jsem odcházel z Makedonie, žádná církevní obec si se mnou nevyrovnávala vzájemně příjmy a vydání. Jen vy jste to dělali. Také do Soluně jste mi vícekrát poslali pomoc, když jsem potřeboval. Ne že bych vyhledával dary, ale hledám hodně kladných položek ve prospěch vašeho účtu. Dostal jsem všecko, co potřebuji, ano ještě více, než potřebuji. Mám teď všeho dost, když jsem dostal od Epafrodita vaši zásilku. Je to jako libá vůně, oběť Bohu příjemná a milá. A protože můj Bůh je přebohatý, skvěle vám to odplatí skrze Krista Ježíše ve všem, cokoli budete potřebovat. Z prvního čtení  (Flp 4,10-19).

Pavlovy vztahy v církevním  společenství ve Filipách byly vždy velmi upřímné a důvěrné. Od Filipanů přijal i hmotnou pomoc. Zde projevuje radost nejen nad dary, které od nich obdržel, ale těší ho i láska jako známka lásky Kristovy, která stojí u základu jejich pomoci.

evangelia  (Lk 16,9-15):  Ježíš řekl svým učedníkům: „Získávejte si přátele z nespravedlivého mamonu, abyste až ho nebude – byli přijati do příbytků věčných. Kdo je věrný v maličkosti, je věrný i ve velké věci, a kdo je v maličkosti nepoctivý, je nepoctivý i ve velké věci. Jestliže jste tedy nebyli věrní v nespravedlivém mamonu, kdo vám svěří pravé bohatství? Jestliže jste nebyli věrní v cizím, kdo vám dá, co je vaše? Žádný služebník nemůže sloužit dvěma pánům. Buď jednoho bude zanedbávat a druhého milovat, nebo se bude prvního držet a druhým pohrdne. Nemůžete sloužit Bohu i mamonu.“ To všechno slyšeli farizeové, kteří měli rádi peníze, a posmívali se mu. Řekl jim: „Vy ze sebe děláte před lidmi spravedlivé, ale Bůh zná vaše srdce. Neboť co je u lidí vznešené, před Bohem je ohavnost.“

Ježíš věnoval velikou pozornost chudým. Žil ve společnosti s obrovskými sociálními rozdíly a vnímal tuto nerovnost jako protiklad ideálu Božího království. Bohatství je nám dáno, abychom ho moudře spravovali a dělili se o ně. Ježíšovo varování z dnešního evangelia zní: „Nemůžete sloužit Bohu i mamonu .“ Budeme-li se o to pokoušet, budeme rozpolceni. Musíme si vybrat buď jedno, nebo druhé. Znovu tu stojíme před otázkou, jaké jsou naše priority. Je naším hlavním cílem služba konečnému záměru spásy, jaký má s našimi životy Bůh? Je Bůh sám nejvyšší láskou našeho života?

Odkaz  na  liturgické  texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě  slova   na sobotu 5.11.2022.

1. čtení: Flp 4,10-19

Žalmy: Žl 112,1-2.5-6.8a+9,  odpověď: Blaze muži, který se bojí Hospodina.

Evangelium: Lk 16,9-15

Zobrazeno 172×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio