Témata k nedělní a sváteční liturgii

SPOLEČENSTVÍ MEZI PUTUJÍCÍ CÍRKVÍ A DUŠEMI V OČISTCI - TÉMA 191 „UČÍCÍ SE CÍRKEV“ - VZPOMÍNKA NA VŠECHNY VĚRNÉ ZEMŘELÉ - K „DUŠIČKÁM“ STŘEDA 2.11.2022

1. 11. 2022 14:00

Církev učí, že duše lidí, kteří se po křtu nedopustili hříchu, anebo kteří sice hřešili, ale za své hříchy již během svého života na zemi zadost učinili, přicházejí po smrti ihned do nebe. Žijící a „putující“ křesťané spolu s těmi blaženými  svatými v nebi tvoří jednu Boží rodinu, jedno společenství svatých. Patří mezi ně však i ti Kristu věrní, zemřelí bez smrtelného hříchu, kteří se očišťují. Protože všechny své hříchy ještě zcela neodpykali, přijdou na čas do očistce. Duše v očistci trpí a jsou hodny politování. Tridentský koncil stanovil, že duším v očistci lze pomáhat modlitbou věřících.  Sv. Augustin praví: „Modlitba je klíč, jímž se duším v očistci otvírá brána nebe.“ Přímluvné modlitby věřících na zemi vlévají hojivý balzám do jejich utrpení a zkracují jim dobu trestu. Někteří teologové učí, že andělé sdělují duším v očistci, kdo se za ně na zemi modlí. A byť i pozůstalí na své zemřelé zapomněli, nejsou tito přece bez útěchy, neboť katolická církev denně při mši svaté  na ně vzpomíná a často se za zemřelé modlí. Tyto modlitby jim velmi pomáhají. Duše  v očistci jsou s Bohem ve stalém styku modlitbou.

Duším můžeme pomáhat dobrými skutky. Ještě mocněji než modlitba působí almužna. Sv. Tomáš Akvinský  praví, že almužna proto více zmůže, poněvadž je projevem lásky k bližnímu. Uplatňují se tu slova Písma: „Milosrdenství vítězí nad soudem.“ ( srov. Jak 2,13). Kristus hledí na almužnu, obětovanou za duše v očistci, jako by jemu byla dávána, neboť pravil: „Pokud jste to učinili jednomu z nejmenších bratří mých, mně jste to učinili.“ (Mat. 25, 40). I půst je velmi účinný, poněvadž vyžaduje ještě větší oběť.

Duším v očistci obzvláště můžeme prospět eucharistií.  Obětujeme-li za ně mši svatou.  A to proto, že při mši svaté se nekrvavým způsobem obnovuje oběť Kristova. 

Církev již od prvních dob uctívala památku zemřelých. Přimlouvala se za ně a zvláště eucharistickou oběť (mši svatou) přinášela, aby očištěny od hříchů a trestů duše v očistci mohly dosáhnout blaženého spojení s Bohem v nebi. 

Matonick.

Zobrazeno 192×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio