Témata k nedělní a sváteční liturgii

AŤ SE VÁM STANE, JAK VĚŘÍTE. I OTEVŘELY SE JIM OČI - Z BOHOSLUŽBY SLOVA PÁTEK PO 1.NEDĚLI ADVENTNÍ 2.12.2022

V ten den hluší uslyší slova knihy, z temnoty a mlhy prohlédnou oči slepých, pokorní se rozveselí v Hospodinu a nejchudší zajásají v Izraelově Svatém. Neboť veta je po násilníku, posměvač vzal za své, zničeni jsou všichni, kdo jsou připraveni pro nepravost, kdo v právní při obviňovali lidi, soudcům v bráně kladli léčky a nicotnými důkazy sráželi spravedlivého." Proto Hospodin, který vykoupil Abraháma, tak praví o Jakubovu domu: "Nebude se už hanbit Jakub, nezbledne už strachem jeho tvář! Ale když uvidí ve svém středu dílo mých rukou, budou ctít mé jméno, budou ctít Jakubova Svatého a budou se bát Izraelova Boha. Bloudící dostanou rozum a buřiči přijmou poučení." Z prvního čtení  (Iz 29,17-24).

Prorok  ohlašuje blížící se hlubokou proměnu lidstva, kterou uskuteční sám Bůh, když převede lidstvo z temnoty ke světlu, vyléčí jeho slepotu a vykoná před ním mnoho mocných činů. Skrze radost potřebných a pokorných i skrze odstranění násilníků, posměvačů a podvodníků dosahuje Boží dílo svého vrcholu, protože se tak sám Bůh zjevuje věřícímu lidu, který jej uznává za Vykupitele a Spasitele.

Z evangelia (Mt 9,27-31): Za Ježíšem šli dva slepci a hlasitě volali: "Synu Davidův, smiluj se nad námi!" Jak vešel do domu, přišli ti slepci k němu. Ježíš jim řekl: "Věříte, že mám takovou moc?" Odpověděli mu: "Ano, Pane." Dotkl se tedy jejich očí a řekl: "Ať se vám stane, jak věříte." I otevřely se jim oči. Ježíš jim důrazně nařídil: "Ale ať se to nikdo nedoví!" Oni však odešli a rozhlásili to po celém tom kraji.

Jedním z mesiánských činů je navrácení zraku slepým. Proroci ohlašovali, že na tomto skutku se pozná očekávaný příchod  definitivní spásy. V evangelijním úryvku o uzdravení dvou slepců  je možno spatřit sílu účinku víry toho, který hledá u Ježíše své uzdravení. Její konkrétní formou se stává naléhavá, důvěrou proniknutá prosba. Evangelista naznačuje, že ke světlu víry může dojít každý, kdo se přibližuje k Ježíšovi, vstupuje do společenství s ním a naslouchá jeho slovu. Ježíš pomáhá tomu, kdo jej prosí s čistým a upřímným srdcem.

Odkaz  na  liturgické  texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě  slova   na pátek 2.12.2022.

1. čtení: Iz 29,17-24

Žalmy: Žl 27,1.4.13-14,  odpověď: Hospodin je mé světlo a má spása.

Evangelium: Mt 9,27-31

Zobrazeno 168×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio