Témata k nedělní a sváteční liturgii

JE PSÁNO O TOBĚ, ŽE JSI PŘIPRAVEN PRO URČITÝ ČAS. ŠŤASTNÍ, KDO TĚ VIDĚLI A TVÝM PŘÁTELSTVÍM BYLI VYZNAMENÁNI! - Z BOHOSLUŽBY SLOVA SOBOTA PO 2.NEDĚLI ADVENTNÍ 10.12.2022

Prorok Eliáš povstal jak oheň a jeho slovo plálo jak pochodeň. Přivedl na ně hlad a svým rozhorlením zmenšil jejich počet, neboť nemohli snést příkazy Páně. Slovem Páně zavřel nebe, třikrát dal sestoupit ohni. Jak ses proslavil, Eliáši, ve svých divech, kdo se může chlubit, že je ti podobný? Byl jsi uchvácen ohnivým vichrem ve voze s ohnivými koňmi. Je psáno o tobě, že jsi připraven pro určitý čas, abys utišil hněv, dříve než vzplane, abys otcovo srdce smířil se synem a obnovil Jakubovy kmeny. Šťastní, kdo tě viděli a tvým přátelstvím byli vyznamenáni!  Z prvního čtení  (Sir 48,1-4.9-11).

 

V náboženských dějinách Izraele hráli proroci velkou roli. Zejména jejich učení a kázání. Mezi nimi zřetelně vystupuje postava Eliáše. Jeho jméno znamená „Hospodin je můj Bůh“. Byl zasvěcen k tomu, aby přiměl lid  k uznání Hospodina, jediného Boha. Autor čtení o Eliášovi píše: „Prorok Eliáš povstal jako oheň a jeho slovo plálo jak pochodeň“. Boha Izraele zde přirovnává prorok k ohni. A tak, pomocí tohoto plamene  Eliáš sám i Izrael znovu našli svou cestu k Bohu. V souladu s tehdejší lidovou tradicí  autor vyzdvihuje též jeho divotvorné schopnosti a poukazuje na jedinečný závěr Eliášova pozemského života. („Byl uchvácen ohnivým vichrem“ ), chápaný jako vítězství života nad smrtí.

Z evangelia (Mt 17,10-13 ): Když sestupovali z hory, zeptali se učedníci Ježíše: "Pročpak učitelé Zákona říkají, že napřed musí přijít Eliáš?" Odpověděl: "Eliáš jistě přijde a obnoví všechno. Ale říkám vám: Eliáš už přišel, ale nepoznali ho a udělali s ním, co chtěli. Tak i Syn člověka bude od nich trpět." Tehdy učedníci pochopili, že jim mluvil o Janu Křtiteli.

Starozákonní Boží zaslíbení se naplnilo. Eliáš byl vzat do nebe a lidé věřili, že má znovu přijít.  Jeho úkolem bylo připravit půdu pro příchod Mesiáše. A přesně to dělal Jan Křtitel. On  byl tím zaslíbeným Eliášem a zároveň ukazoval na Krista a připravoval mu cestu. Vzal na sebe Eliášovu roli. Oba kvůli svému učení trpěli. A stejně tak i Ježíš.

Odkaz  na  liturgické  texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě  slova   na sobotu 10.12.2022.

1. čtení: Sir 48,1-4.9-11

Žalmy:  Žl 80,2ac+3b.15-16.18-19 ,  odpověď:  Bože náš, obnov nás, rozjasni svou tvář, a budeme spaseni.

Evangelium: Mt 17,10-13

 

Zobrazeno 130×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio