Témata k nedělní a sváteční liturgii

JEŽÍŠ ŘEKL: "POJĎTE KE MNĚ, VŠICHNI, KDO SE LOPOTÍTE A JSTE OBTÍŽENI, A JÁ VÁS OBČERSTVÍM - Z BOHOSLUŽBY SLOVA PAMÁTKA SV. AMBROŽE, BISKUPA A UČITELE CÍRKVE STŘEDA 7.12.2022

"Ke komu mě chcete přirovnat, komu se podobám?" - praví Svatý. Zdvihněte své oči k výšinám a pohleďte: Kdo je stvořil? Ten, kdo vyvádí jejich spočtené zástupy, všechny je volá jménem, veliké jsou jeho silou a zdatné jeho mocí, neschází nikdo. Proč říkáš, Jakube, proč mluvíš, Izraeli: "Skrytý je můj osud Hospodinu, můj Bůh nedbá o mé právo?" Nevíš to, či neslyšel jsi o tom? Věčný Bůh je Hospodin, který stvořil končiny země; nezemdlí a neunaví se, nelze vystihnout jeho moudrost. Znavenému dává sílu, bezmocnému rozmnožuje zdatnost. Junáci zemdlí a unaví se, rekové klopýtají slabostí, ale ti, kdo doufají v Hospodina, nabývají sil, jak orli dostávají křídla, běží a neumdlí, jdou bez únavy. Z prvního čtení  (Iz 40,25-31).

Prorok poukazuje.  na to, že Boha není možno srovnávat  s nikým a s ničím. Klade si řečnické otázky, které zdůrazňují  nesrovnatelnost Hospodinovy spasitelné moci,s níž razí nové, nevídané cesty, aby pomáhal svému lidu.Vyvolený národ nemá žádný důvod  o Hospodinu pochybovat nebo si myslet, že ho Bůh opustil a nechal na pospas tvrdé zkušenosti vyhnanství. Je však nutné vzdát se veškerého úsilí o soběstačnost a nezávislost na Bohu a naopak svou ubohost a křehkost před Bohem. Pouze tak Izrael pozná sílu, pocházející od Boha.

Z evangelia (Mt 11,28-30):  Ježíš se ujal slova a řekl: "Pojďte ke mně, všichni, kdo se lopotíte a jste obtíženi, a já vás občerstvím. Vezměte na sebe mé jho a učte se ode mě, neboť jsem tichý a pokorný srdcem, a naleznete pro své duše odpočinek. Vždyť mé jho netlačí a mé břemeno netíží."

Bůh nás stále zve a přeje nám to nejlepší. Vede nás tam, kde si můžeme odpočinout, chce, aby nám práce byla službou, ne otrockým chomoutem. Něžný a pokorný Pán nám nabízí svou pomoc, abychom životem kráčeli lehčeji a s vědomím jeho blízkosti.

Odkaz  na  liturgické  texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě  slova   na středu  7.12.2022.

1. čtení: Iz 40,25-31

Žalmy: Žl 103,1-2.3-4.8+10,  odpověď: Veleb, duše má, Hospodina!

Evangelium: Mt 11,28-30

Zobrazeno 176×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio