Témata k nedělní a sváteční liturgii

BŮH NÁM PŘICHYSTAL NĚCO LEPŠÍHO - PONDĚLÍ PO 4. NEDĚLI V MEZIDOBÍ 30 .1.2023

Bratři! Co mám ještě říci? Vždyť by mi nestačil čas, kdybych měl vypravovat o prorocích. Vírou zvítězili nad říšemi, konali spravedlnost, dosáhli toho, co jim bylo slíbeno, zacpali tlamy lvům, uhasili prudký oheň, unikli ostří meče; ačkoli byli slabí, dosáhli velké síly, osvědčili se jako hrdinové ve válce, obrátili cizí vojska na útěk. Ženy dostaly své mrtvé nazpátek živé. Někteří se nechali natahovat na skřipec a odmítli osvobození, protože chtěli dosáhnout lepšího vzkříšení. Jiní opět zakusili posměch a bití, ano i pouta a žalář. Byli kamenováni, na mučidlech trýzněni, pilou řezáni, umírali na rány od meče. Chodili zašití v kůžích ovčích a kozích, třeli bídu, zakoušeli útisk a násilí. Ti, kterých nebyl svět hoden, museli bloudit po pouštích a horách, po jeskyních a zemských roklích. A ti všichni, i když za svou víru dostali skvělé uznání, nedočkali se toho, co bylo slíbeno. To proto, že Bůh přichystal něco lepšího nám, takže nemohli bez nás dosáhnout dokonalosti.Z prvního čtení  (Žid 11,32-40).

Autor listu Židům opěvuje víru otců Izraele a předkládá je jako vzor těm křesťanům ze židovství, kteří ve své víře v Krista kolísají. Víra dala jejich otcům duchovní sílu, takže dokázali konat velkolepé věci a také překonat velká soužení. Ti kdo v Krista uvěřili, přijali však větší milost než praotcové, neboť Ježíš představuje naplnění Božích příslibů.Dostalo se jim milosti, že poznali Krista a že jsou povoláni, aby ve víře vytrvali v očekávání slavného dne, v němž se naplní všeobecný záměr spásy.

Z evangelia (Mk 5,1-20 ): Ježíš a jeho učedníci se přeplavili na druhý břeh moře do gerazenského kraje. Sotva vystoupili z lodi, hned proti němu běžel z hrobních slují člověk posedlý nečistým duchem. Bydlel v hrobových jeskyních a už ani řetězy ho nikdo nemohl svázat. Často ho totiž spoutali okovy na nohou a řetězy na rukou, ale on řetězy na sobě roztrhal a okovy rozlámal – nikdo neměl sílu ho zkrotit. Po celé dny a noci se potuloval po těch jeskyních a po horách, křičel a tloukl se kameny. Když zdálky spatřil Ježíše, přiběhl, padl před ním na zem a hrozně vykřikl: „Co je ti po mně, Ježíši, synu Boha nejvyššího? Zapřísahám tě při Bohu, netrap mě!“ Ježíš mu totiž řekl: „Nečistý duchu, vyjdi z toho člověka!“ Také se ho zeptal: „Jak se jmenuješ?“ Odpověděl: „Moje jméno je Pluk, protože je nás mnoho.“ A velmi ho prosil, aby je neposílal pryč z té krajiny. Na stráni se tam páslo velké stádo vepřů. Ti zlí duchové  ho prosili: „Pošli nás do těch vepřů. Nech nás do nich vejít.“ Ježíš jim to dovolil. Nečistí duchové vyšli a vstoupili do vepřů. A to stádo se hnalo po příkrém srázu do moře – bylo jich na dva tisíce – a v moři se utopilo. Pasáci vepřů utekli a oznámili to v městě i po dvorcích. Lidé se šli podívat, co se stalo. Když přišli k Ježíšovi a viděli toho posedlého zlými duchy, který jich míval v sobě celý pluk, jak tam sedí oblečený a při zdravé mysli, padla na ně bázeň. Ti, kdo viděli, jak se to stalo s tím posedlým a s vepři, jim to vypravovali. Tu začali Ježíše prosit, aby z jejich kraje odešel. Když nastupoval na loď, prosil ho ten bývalý posedlý, aby u něho směl zůstat. On mu to však nedovolil, ale řekl mu: „Jdi domů ke své rodině a vypravuj jim, jak veliké dobrodiní ti Pán prokázal a jak se nad tebou smiloval.“ Odešel tedy a začal v Desetiměstí rozhlašovat, jak veliké dobrodiní mu Ježíš prokázal. A všichni se tomu divili.

Ježíš je vítězem nad mocnostmi temnot. Má moc a příležitost vysvobodit člověka i z moci zlých duchů, kteří v něm přebývají. Osamělý muž spoutaný silami, kterým se nedokáže bránit, trpí hlubokým konfliktem a zmatkem. Ježíš se s ním potkává mezi hroby. Muže to přitahuje. Je zvědavý, co s ním Ježíš udělá. A on ho prostě uzdraví a vrátí ho jeho přátelům. Nečistí duchové  z těla postiženého vyšli a vstoupili do vepřů. A to stádo se hnalo po příkrém srázu do moře  a tam se utopilo. 

Odkaz  na  liturgické  texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě  slova   na pondělí 30.1.2023.

1. čtení: Žid 11,32-40

Žalmy:  Žl 31,20.21.22.23.24,  odpověď: Vzmužte se a buďte srdnatí, všichni, kdo spoléháte na Hospodina.

Evangelium: Mk 5,1-20

Zobrazeno 110×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio