Témata k nedělní a sváteční liturgii

NIC NENÍ SKRYTÉ, ABY SE TO NEPROJEVILO, A NIC NENÍ UTAJENÉ, ABY TO NEVYŠLO NAJEVO - PAMÁTKA SV. TIMOTEJE A TITA, BISKUPŮ - ČTVRTEK 26 .1.2023

Pavel, Boží služebník a apoštol Ježíše Krista, pověřený hlásáním víry Božím vyvoleným, aby důkladně poznali pravdu, jak uctívat Boha. Z ní pochází naděje na věčný život, který už před dávnými věky pravdomluvný Bůh slíbil a ve svém čase pak své slovo uvedl ve známost kázáním, jež mi bylo svěřeno příkazem Boha, našeho spasitele: Titovi, svému pravému synu, kterému se dostalo stejné víry jako mně: milost a pokoj od Boha Otce a od Krista Ježíše, našeho spasitele. Nechal jsem tě na Krétě kvůli tomu, abys uspořádal, co ještě chybí, a abys v každém městě ustanovil starší, jak jsem ti nařídil. Z prvního čtení  (Tit 1,1-5  ).

Dnes  uctíváme památku  svatých Timoteje a Tita, kteří se stali žáky apoštolů a oblíbenými pomocníky apoštola Pavla, který je přivedl k poznání pravd evangelia a pověřil je jeho šířením. Na své druhé misijní cesty, si  Timoteje Pavel vybral, aby jej doprovázel. Stává se natrvalo jeho spolupracovníkem a je s ním i při prvním uvěznění v Římě . O svatém Titovi  víme, že je řeckého, tedy pohanského původu. Svatý  Pavel jej vzal s sebou do Jeruzaléma na takzvaný apoštolský sněm, na kterém bylo slavnostně schváleno hlásání evangelia pohanům.  Připomeňme si nakonec doporučení, které apoštol Pavel píše Titovi v listě: „Proto chci, abys byl v této věci rozhodný, takže se ti, kdo mají víru v Boha, budou snažit, aby vynikali v dobrých skutcích“. Sv. Timotej je zobrazován s kyjem a kameny. Zemřel mučednickou smrtí ukamenováním. Sv. Titus mívá na vyobrazeních tvář prozářenou paprsky, v pozadí bývá pohanský chrám. Na své třetí apoštolské cestě ho Pavel poslal z Efesu do Korintu, aby tam jako schopný organizátor zavedl pořádek; krátce nato ho pověřil, aby zorganizoval sbírku pro chudé jeruzalémské křesťany. Po společném působení na Krétě zanechal ho zde  Pavel jako biskupa. Tam také zemřel.

Z evangelia (Mk 4,21-25):  Ježíš řekl zástupům: "Přináší se snad svítilna, aby byla dána pod nádobu nebo pod postel, a ne na podstavec? Nic totiž není skryté, aby se to neprojevilo, a nic není utajené, aby to nevyšlo najevo. Kdo má uši k slyšení, slyš!" Dále jim řekl: "Dávejte pozor na to, co slyšíte! Jakou mírou měříte, takovou se naměří vám, a ještě vám bude přidáno. Neboť kdo má, tomu bude dáno, a kdo nemá, tomu bude vzato i to, co má."

Jakmile hlasatelé Ježíšova poselství proniknou k jeho skutečnému smyslu, vyjde vše na světlo – podobně jako když hospodář postaví lampu, aby naplnil světlem celou místnost. Světlo Boží pravdy přispívá k lepšímu chápání a k odpouštění tam, kde je to potřeba. Později rovněž nadejde čas, kdy praví učedníci Kristovi vydají svým životem svědectví, jež bude svítit před očima všech – čas, kdy toto světlo bude svítit široko daleko, tak jako do noci září osvětlené město.….

Odkaz  na  liturgické  texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě  slova   na čtvrtek 26.1.2023.

1. čtení: 2 Tim 1,1-8 Nebo: Tit 1,1-5 

Žalmy:  Žl 96,1-2a,2b-3.7-8a.10,  odpověď: Vypravujte mezi všemi národy o Hospodinových divech.

Evangelium:   Mk 4,21-25

Zobrazeno 114×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio