Témata k nedělní a sváteční liturgii

BŮH, DÁRCE POKOJE, AŤ VÁS ZDOKONALÍ VE VŠEM DOBRÉM - SOBOTA PO 4. NEDĚLI V MEZIDOBÍ 4.2.2023

Bratři! Skrze Ježíše podávejme Bohu stále oběť chvály, to je ovoce rtů, které chválí jeho jméno. Nezapomínejte na dobročinnost a mějte pochopení pro druhé: to jsou oběti, jaké se Bohu líbí. Své představené poslouchejte a podřizujte se jim! Oni bdí nad vaší duší a jednou za ni budou odpovídat. Ať to mohou dělat s radostí, a ne se vzdycháním. To by vám neprospělo. Bůh, dárce pokoje, který vyvedl z mrtvých našeho Pána Ježíše, velikého pastýře ovcí – protože on zpečetil svou krví věčnou smlouvu – ať vás zdokonalí ve všem dobrém, abyste plnili jeho vůli, a nechť působí v nás, co je mu milé skrze Ježíše Krista. Jemu buď sláva na věčné věky. Amen. Z prvního čtení  (Žid 13,15-17.20-21 ).

Oživujícím jádrem veršů prvního čtení je velikonoční tajemství Ježíše Krista. On je očekávaný Mesiáš, jenž se v síle své vlastní prolité krve stal prostředníkem věčné smlouvy přinášející pokoj ve vztahu mezi člověkem a Bohem. Právě z této skutečnosti pramení novost křesťanské bohopocty, jíž je list Židům věnován.Prostřednictvím Ježíše Krista se celý život věřícího člověka může stávat obětním darem, jenž je Bohu příjemný. Obětní dar chval pokračuje a stává se věrohodnějším v každodenní oběti lásky k bližním a v učenlivé podřízenosti vůči těm, kteří nás vedou po Pánových cestách.

Z evangelia (Mk 6,30-34 ): Apoštolové se shromáždili u Ježíše a vypravovali mu všechno, co dělali a učili. Řekl jim: „Pojďte i vy někam na opuštěné místo a trochu si odpočiňte.“ Pořád totiž přicházelo a odcházelo tolik lidí, že neměli čas ani se najíst. Odjeli tedy lodí na opuštěné místo, aby tam byli sami. Mnozí je viděli odjíždět a poznali jejich úmysl. Ze všech měst se tam pěšky sběhli a byli tam před nimi. Když Ježíš vystoupil, uviděl velký zástup a bylo mu jich líto, protože byli jako ovce bez pastýře; a začal je poučovat o mnoha věcech.

Co bylo obsahem těch mnoha věcí, o kterých Ježíš poučoval zástupy? Evangelista je nezaznamenal. Nebyly snad zajímavé nebo důležité? Zcela jistě ano. Mohly by však odvést naši pozornost od jiné velmi důležité skutečnosti. Setkání s Ježíšem se neodehrává pouze v intelektuální rovině. Zástupy nečekaly pouze Ježíšovo učení. Vyhledávaly jeho blízkost. Trávily s ním čas. Ježíšův dotek je uzdravoval a jeho přítomnost je proměňovala. Ježíš chápe, že mnozí z jeho posluchačů hledají vedení na duchovní cestě a při hledání směru svého života. Mluví k nim ze srdce a je pohnut soucitem a nešetří úsilím, aby jim ukázal cestu k Božímu pokoji a k novému životu, o který se s nimi přišel podělit. To se děje i dnes. Ježíšova přítomnost nás proměňuje a  jeho blízkost nás uzdravuje.

Odkaz  na  liturgické  texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě  slova   na  sobotu 4.2.2023.

1. čtení: Žid 13,15-17.20-21

Žalmy: Žl 23,1-3a.3b-4.5.6,  odpověď: Hospodin je můj pastýř, nic nepostrádám.

Evangelium: Mk 6,30-34

Zobrazeno 152×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio