Témata k nedělní a sváteční liturgii

DNY V LITURGICKÉM ROCE ZAMĚŘENÉ NA DUCHOVNÍ I HMOTNOU POMOC - TÉMA 211 „UČÍCÍ SE CÍRKEV“ – 7. NEDĚLE V MEZIDOBÍ 19.2.2023

18. 2. 2023 15:00

V dobách všeobecné nouze, hladomorů, přírodních katastrof a morových ran, když si lidé sami nedokázali pomoci, hledali poslední ochranu v rukou Božích. Prosili o ni a také se za Boží pomoc modlili a přimlouvali nejen ve sváteční dny, ale zejména ve dnech, kdy se konala prosebná procesí. V liturgické praxi římskokatolické církve před II. vatikánským koncilem měly tyto dny významné postavení. Mezi věřícími, zejména zemědělci, byly hodně oblíbeny, neboť částečně souvisely s jejich celoroční prací.

Po II. vatikánském koncilu nový řád liturgického roku (1969)   o těchto prosebných dnech praví, že v nich "se církev modlí za nejrůznější potřeby lidí, především za zemskou úrodu a za požehnání pro lidskou práci; tyto dny jsou rovněž příhodné pro veřejné úkony díků. Bližší stanovení termínů, formy a náplně prosebných dnů bylo svěřeno biskupským konferencím, aby mohly být lépe respektovány místní podmínky. 

Patří mezi ně těchto šest  dnů:

1. Za mír. Už několik let se 1. leden  pod ochranou Panny Marie, Matky Boží a Matky církve, slaví Světový den modliteb za mír. Skrze něj přichází k lidem usmíření s Bohem. Kristův pokoj je zároveň prospěšný každému člověku, protože je do něj zahrnuta celá řada významných lidských, společenských i politických hodnot.  Jeho základem je  pravda, spravedlnost, láska a svoboda. Ctí zásadu, že odlišná náboženská příslušnost nesmí být důvodem nebo záminkou k agresi vůči jiným lidem. Také společná modlitba za mír má respektovat odlišnosti různých náboženství. Náboženství a modlitba musí spojovat a ne rozdělovat.

2. Za jednotu křesťanů. O památce Panny Marie, Matky jednoty křesťanů -18.ledna - každoročně začíná týdenní program ekumenických setkání. V roce 2011 mu Světová rada církví a Papežská rada pro jednotu křesťanů našly motto ve Skutcích apoštolů: "Sjednoceni v učení apoštolů, společenství, lámání chleba a modlitbě".(Srov. Sk 2,42).

3. Za nemocné. Světový den nemocných (koná se každoročně 11.2. v den památky Panny Marie Lurdské)  je mocnou připomínkou, abychom znovu objevili důležitou přítomnost trpících v křesťanském společenství a stále více hodnotili jejich cenný přínos. Kdo trpí, nesmí být nikdy ponechán sám sobě. Je to velký skutek lásky starat se o toho, kdo trpí! (Jan Pavel II.).

4. Za uprchlíky. 20. červen vyhlásilo Světovým dnem uprchlíků Valné shromáždění OSN v roce 2000 jako výraz solidarity s Afrikou, kde byl tento den tradičně oslavován jako Den uprchlíků v Africe. Světový den uprchlíků církev  slaví o nejbližší neděli kolem slavnosti sv. Josefa. K této příležitosti vydává Svatý otec svá  tradiční poselství.

5. Za misie. Světový den modliteb za misie, slavený každoročně předposlední neděli v říjnu, je známý pod názvem Misijní neděle. Je spojený s finanční sbírkou na podporu misijních oblastí a v celé církvi se začal poprvé slavit v roce 1926. Slaví se jako den modlitby a podpory misií v každé diecézi, farnosti a instituci katolického světa."Misijní neděle je zvláštní příležitostí, která připomíná Božímu lidu neustálou platnost jejího misijního mandátu, neboť misie je věcí všech křesťanů…" (Jan Pavel II.)

6. Za sdělovací prostředky. Sedmá neděle velikonoční je od roku 1967  zvolena  jako světový den  sdělovacích prostředků. K účinnému posílení mnohostranného apoštolátu církve   v oblasti hromadných sdělovacích prostředků se podle rozhodnutí biskupů každoročně koná ve všech diecézích na světě.  V něm jsou věřící poučeni o svých povinnostech v této věci a vybídnuti k modlitbám na tento úmysl i k peněžité sbírce na tento účel; výtěžek je vynaložen na organizování, vydržování a rozvoj církevních zařízení a podniků, a to podle potřeb světové církve.

Veškeré akce a pobožnosti konané v prosebných dnech mají velký význam, protože vedou k rozjímání tajemství vykoupení, učí meditaci, duchovně obohacují modlitební život.

Matonick.

Zobrazeno 192×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio