Témata k nedělní a sváteční liturgii

AŽ POVÝŠÍTE SYNA ČLOVĚKA, TEHDY POZNÁTE, ŽE JSEM TO JÁ - ÚTERÝ PO 5. NEDĚLI POSTNÍ 28.3.2023

Čtení ze čtvrté knihy Mojžíšovy. Hebreové táhli od hory Hor cestou směrem k Rákosovému moři, aby obešli zemi Edomitů, a lid už omrzelo být stále na cestě. Lidé mluvili proti Bohu i Mojžíšovi: „Proč jste nás vyvedli z Egypta? Abychom umřeli tady na poušti. Není chléb ani voda. Už máme dost té hladové stravy.“ Hospodin poslal proto na lid jedovaté hady, jejichž uštknutí způsobilo smrt mnoha lidí z Izraele. Lidé přišli k Mojžíšovi a řekli: „Hřešili jsme, když jsme mluvili proti Hospodinu a proti tobě; modli se k Hospodinu, aby od nás odstranil hady.“ A Mojžíš se modlil za lid. Hospodin řekl Mojžíšovi: „Udělej si hada a vztyč ho na kůl ; každý uštknutý, když se na něj podívá, zůstane na živu.“ Mojžíš zhotovil měděného hada, vztyčil ho na kůl, a když had někoho uštkl a ten pohlédl na měděného hada, zůstal na živu. Z prvního čtení  (Nm 21,4b-9  ).

Hospodin dal na cestě vyvoleného lidu  pouští z Egypta do zaslíbené země Mojžíšovi příkaz udělat z mědi kůl a na něj  vztyčit hada. Pouhý pohled na takto vyvýšeného hada je zázračně ochránil  před smrtí po uštknutí hadů skutečných.  Záštitu jim nezajistil, ani Mojžíš, ani jím vyrobený had, ale víra v Boží moc. Měděný had na kůlu v poušti,  byl znamením pro budoucí čin Boží vedoucí k jejich záchraně. Dokonalost onoho Božího činu spočívala v tom, že Bůh sestoupil na tuto zem, stal se člověkem a obětoval se  ke smrti na kříži. Duch Svatý skrytý v Ježíši  i v duchu těch, kteří ho přijmou,  ochraňuje před smrtelnou otravou působenou hříchem i nás. Každý totiž, kdo ve víře pohlédne na  kříž vyvýšeného Ježíše, každý člověk, který pozná, že za své hříchy tam na kříži jednou provždy přinesl krvavou oběť Ježíš Kristus, Boží Syn, je před smrtí ochráněn. „ Jako Mojžíš vyvýšil na poušti hada, tak musí být vyvýšen Syn člověka, aby každý, kdo v něho věří, měl život věčný. (Jan 3, 13 – 17).

Z evangelia (Jan 8,21-30 ): Ježíš řekl farizeům: „Já odcházím. Budete mě hledat, ale zemřete ve svém hříchu. Kam jdu já, tam vy přijít nemůžete.“ Židé říkali: „Chce si snad vzít život, že prohlašuje: `Kam jdu já, tam vy přijít nemůžete'?“ A on jim řekl: „Vy jste zdola, já jsem shora. Vy jste z tohoto světa, já z tohoto světa nejsem. Proto jsem vám řekl, že zemřete ve svých hříších. Ano, jestliže neuvěříte, že jsem to já, zemřete ve svých hříších.“ Zeptali se ho: „Kdo tedy  jsi?“ Ježíš jim odpověděl: „Stále vám to říkám. Měl bych o vás hodně co mluvit a co soudit; ale ten, který mě poslal, je pravdivý, a já mluvím k světu to, co jsem slyšel od něho.“ Nepochopili, že k nim mluvil o Otci. Ježíš jim řekl: „Až povýšíte Syna člověka, tehdy poznáte, že jsem to já a že sám ze sebe nic nekonám, ale tak mluvím, jak mě naučil Otec. A ten, který mě poslal, je se mnou. Nenechal mě samotného, protože já stále konám to, co se mu líbí.“ Když tak mluvil, mnozí v něho uvěřili.

Lidé, kteří slyšeli Ježíšovo poselství, často vnímali jen slova na povrchu. Hlubší smysl jim zůstával skryt, protože nenaslouchali hlouběji a nepřemýšleli o tom, co pro ně Ježíšova slova mohou znamenat.  Ježíš se snaží sdělit lidem, že je ve skutečnosti jedno s Otcem a že byl Otcem poslán, aby lidem oznámil dobrou zvěst o Božím království. Mluví také o svém ukřižování a vzkříšení, když říká: „Až vyvýšíte Syna člověka, pak poznáte, že já jsem to“. Ježíš si uvědomuje, že teprve až bude vyzdvižen na kříž, pochopí jeho následovníci, kdo opravdu je. Kříž nám zjevuje Boha.   Opět je zde odkaz na Boží odpověď Mojžíšovi. Ježíš visící na kříži je tou konečnou odpovědí na otázku: „Kdo jsi?“

Odkaz  na  liturgické  texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě  slova   na úterý 28.3.2023.

1. čtení: Nm 21,4b-9

 Žalmy:  Žl 102,2-3.16-18.19-21,  odpověď: Hospodine, slyš modlitbu mou a volání mé ať pronikne k tobě!

Evangelium:  Jan 8,21-30

 

Zobrazeno 147×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio