Témata k nedělní a sváteční liturgii

MÁ SPRAVEDLNOST VYJDE JAK SVĚTLO, PROTOŽE CHCI LÁSKU -SOBOTA PO 3. NEDĚLI POSTNÍ 18.3.2023

Čtení z knihy proroka Ozeáše. Vraťme se k Hospodinu: on nás rozdrásal a on nás uzdraví, on nás zranil a on nás obváže! Po dvou dnech nám vrátí život, třetího dne nás vzkřísí, před jeho tváří budeme žít. Poznávejme Hospodina, snažme se ho poznat! Jako jitřenka jistě vysvitne, přijde k nám jako déšť raný, jako déšť pozdní, který zavlaží zemi. Co mám dělat s tebou, Efraime, co mám dělat s tebou, Judo? Vaše láska je jako ranní mráček, jako rosa, která záhy mizí. Proto jsem je otesával skrze proroky, zabíjel slovy svých úst, ale má spravedlnost vyjde jak světlo, protože chci lásku, a ne oběť, poznání Boha chci víc než celopaly.  Z prvního čtení  (Oz 6,1-6).

Prorok Ozeáš při hledání příčin upadající morálky národa a narůstajících problémů zjišťuje, že  se  Izraelské království  v důsledku všeobecného rozmachu hříšnosti obyvatelstva na všech úrovních vzdaluje od Boha. Následují složité situace a prohry ve vývoji  historie  tohoto vyvoleného lidu i  v životních příbězích jednotlivých věřících, které si svými hříchy lidé svobodně způsobili úmyslně sami, a Bůh jim v tom nemohl proto bránit. Opravdu je přitom zranil?  Prorok uznává, že národ je nemocen, a obrací se ke svému Bohu jako k jedinému lékaři, který dokáže národ uzdravit. Nevíme sice, co svými slovy  o rozdrásání a  o  vzkříšení třetího dne osm století před  Kristem přesně myslel. Přesto je z Božího vnuknutí říká a říká v nich asi mnohem víc, než sám chápe a dohlíží. Ale právě to z jeho slov činí skutečné Boží proroctví.      

Z evangelia (Lk 18,9-14 ): Některým lidem, kteří si na sobě zakládali, že jsou spravedliví, a ostatními pohrdali, řekl Ježíš toto podobenství: „Dva lidé šli do chrámu, aby se modlili; jeden byl farizeus a druhý celník. Farizeus se postavil a modlil se v duchu takto: `Bože, děkuji ti, že nejsem jako ostatní lidé: lupiči, podvodníci, cizoložníci nebo i jako tamhleten celník. Postím se dvakrát za týden, odvádím desátky ze všech svých příjmů.' Celník však zůstal stát vzadu a neodvažoval se ani pozdvihnout oči k nebi, ale bil se v prsa a říkal: `Bože, buď milostiv mně hříšnému!' Říkám vám: Celník se vrátil domů ospravedlněn, ne však farizeus. Neboť každý, kdo se povyšuje, bude ponížen, a kdo se ponižuje, bude povýšen.“

V tomto prostém podobenství Ježíš nastavuje zrcadlo těm, kdo se považují za spravedlivé. Farizeus se chlubí svou náboženskou a morální výší. On je věrný, ostatní nejsou dobří. Celník se naopak za svou hříšnost tak stydí, že zůstává v zadní části chrámu a prosí o milost a odpuštění. Smyslem Ježíšova podobenství je možná to, abychom si uvědomili svůj základní postoj k Bohu. Jsme schopni rozpoznat pravdu o své hříšnosti, o své morální obojakosti a spoluúčasti na působení sil temnoty a zla?

Odkaz  na  liturgické  texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě  slova   na  sobotu  18.3.2023.

1. čtení:  Oz 6,1-6

Žalmy: Žl 51,3-4.18-19.20-21ab,  odpověď: Chci lásku, a ne oběť.

Evangelium:  Lk 18,9-14

Zobrazeno 98×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio