Témata k nedělní a sváteční liturgii

MARIA PŘI ZVĚSTOVÁNÍ - TÉMA 216 „UČÍCÍ SE CÍRKEV“ – SLAVNOST ZVĚSTOVÁNÍ PÁNĚ 25.3.2023

24. 3. 2023 13:15

Náš Bůh jedná  a projevuje se ve třech osobách, které jsou v dokonalé jednotě. Do dějin lidstva vstoupil v osobě Ježíše z Nazareta.  Stal se Zástupcem lidstva před Bohem,  naším Vykupitelem a Veleknězem. Jako křesťané - učedníci a následovníci Ježíše Krista, věříme v něj i jako v nestvořeného Stvořitele, který nemá počátek ani konec, který je věčně živý,  všemohoucí (tj. nic mu není nemožné), vševědoucí (tj. mající veškeré poznání o všem, všude a navždy), všudypřítomný (tj. prostupující celé stvoření). Církev rovněž vyznává ve víře  všechna tajemství spojená s Marií, jeho matkou, jejím předurčením, panenstvím, početím a mateřstvím.

Syn Boha Otce Ježíš Kristus působením Ducha svatého přijal lidskou podobu - lidské tělo, skrze něž se neviditelný Bůh stal viditelným. Duch svatý, který je „Pánem a dárcem života“, je poslán  posvětit lůno Marie Panny ke schopnosti božského oplodnění a početí Syna Boha Otce. Člověk počatý v jejím těle  pak bude „Kristus“, to je pomazaný Duchem svatým (Srov. Lk 1,35 ) již od počátku své lidské existence. Podle rozhodnutí Hospodinovy vůle,  okamžikem zvěstování  Panně Marii Božím poslem o jejím vyvolení k početí dítěte plného božství bylo zahájeno období, kdy začal Bůh podle svého příslibu  uskutečňovat  svůj záměr poslat sám sebe na svět ve svém Synu. 

Zvěstování Panně Marii zahajuje "plnost času" (Gal 4,4), to je splnění příslibů a příprav. (Téma 203 o „Plnosti času“  je vhodné zde zopakovat.) Maria je povolána, aby počala toho, v němž "je vtělena všechna plnost božství" (Kol 2,9). Boží odpověď na její "Jak se to stane, vždyť muže nepoznávám?" (Lk 1,34) je dána mocí Ducha: "Sestoupí na tebe Duch svatý" (Lk 1,35).

 Na oznámení, že mocí Ducha svatého porodí „Syna Nejvyššího“, ačkoliv nežije  s mužem, Maria odpověděla tím, že „ochotně uvěřila“ s jistotou, že „u Boha není nic nemožného“: „Jsem služebnice Páně: ať se mi stane podle tvého slova(Lk 1,37-38).  „A tak se Maria, souhlasící s Božím slovem, stala matkou Ježíšovou. Přijala spásnou Boží vůli celým srdcem a bez jakékoli zábrany hříchu, zasvětila se cele jako služebnice Páně osobě a dílu svého syna a pod ním a s ním - z milosti všemohoucího Boha - sloužila tajemství vykoupení.“ (2 vat. koncil).  Svou poslušností se stala příčinou spásy pro sebe i pro celé lidské pokolení.

Podle rozhodnutí Hospodinovy vůle,  okamžikem zvěstování  Panně Marii Božím poslem o jejím vyvolení k početí dítěte plného božství bylo zahájeno období, kdy začal Bůh podle svého příslibu  uskutečňovat  svůj záměr poslat sám sebe na svět ve svém Synu. 

Matonick   - Farnost Krásensko

Zobrazeno 160×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio