Témata k nedělní a sváteční liturgii

NEMYSLETE, ŽE JSEM PŘIŠEL ZRUŠIT ZÁKON NEBO PROROKY. NEPŘIŠEL JSEM JE ZRUŠIT, ALE NAPLNIT -STŘEDA PO 3. NEDĚLI POSTNÍ 15.3.2023

Mojžíš řekl lidu toto: „Nyní, Izraeli, poslouchej nařízení a ustanovení, které vás učím zachovávat, abyste žili a šli obsadit zemi, kterou vám chce dát Hospodin, Bůh vašich otců. Hleď, naučil jsem vás nařízením a ustanovením, jak mně to nařídil Hospodin, můj Bůh, abyste podle nich jednali v zemi, do níž chcete vejít a obsadit ji. Zachovávejte je a plňte, neboť tak budete v očích národů moudří a rozumní: uslyší o všech těchto nařízeních a řeknou: Skutečně moudrý a rozumný je tento velký národ! Neboť kde je tak velký národ, jemuž by byli bohové tak blízko, jako je Hospodin, náš Bůh, kdykoli ho vzýváme. A kde je tak velký národ, který by měl spravedlivá nařízení a ustanovení, jako je celé toto zákonodárství, které já vám dnes prohlašuji! Jen si dej pozor a buď na sebe velmi dbalý, abys nezapomněl po všechny dny svého života na události, které viděly tvé oči. Ať nevymizí z tvé mysli a nauč jim své syny a syny svých synů!“ Z prvního čtení  (Dt 4,1.5-9 ).

Poté když Mojžíš připomněl izraelskému národu jeho dějiny a ukázal na nich, že Bůh svému lidu neustále zachovává věrnost a lásku, vyvozuje z toho důsledky. Odpovědí Božího lidu má být absolutní věrnost Bohu, jejímž konkrétním vyjádřením je uskutečňování zákonů a přikázání, která mu z Božího příkazu předkládá Mojžíš tak, jak je on sám přijal. Přijetí Božích přikázání je podmínkou, aby mohl vyvolený národ dostat do vlastnictví zaslíbenou zemi.  Pokud Izrael dovolí, aby tato přikázání ovlivnila j životní styl lidu, nabude úcty a vážnosti v očích okolních národů. Budou obdivovat jeho neobyčejnou moudrost a poznají, že tomuto národu je mimořádně blízko jeho Bůh.

Z evangelia (Mt 5,17-19 ): Ježíš řekl svým učedníkům: „Nemyslete, že jsem přišel zrušit Zákon nebo Proroky. Nepřišel jsem je zrušit, ale naplnit. Amen, pravím vám: Dokud nepomine nebe a země, nepomine jediné písmenko ani jediná čárka ze Zákona, dokud se to všecko nestane. Kdyby tedy někdo zrušil jedno z těchto přikázání – a třebas i to nejmenší – a tak učil lidi, bude v nebeském království nejmenší. Kdo se však bude jimi řídit a jim učit, bude v nebeském království veliký.“

Jednou z hlavních otázek, s nimiž se musela vyrovnat evangelia, byl vztah mezi Starým zákonem a Ježíšovou novostí.  V dnešním textu Ježíš trvá na kontinuitě mezi sebou a Zákonem. Přesto si však svým prohlášením, že přivádí Zákon k jeho dokonalosti, osobuje výjimečnou moc, a to moc božskou. V tom tkví skutečná změna: Ježíš je Bůh sám. Ježíš vidí sám sebe jako naplnitele Zákona a proroků a přijímá nejlepší snahy svých předků pochopit a formulovat základní Boží příkaz – aby milovali Hospodina celým svým srdcem a duší, silou a myslí a svého bližního jako sebe sama. Zákon a Proroci jsou zahrnuti v „novém přikázání“ lásky k Bohu, bližním a k sobě.  Ježíš nepřišel zrušit, co již bylo zjeveno. Zákon a proroci ukazují Boží smýšlení. Boží Syn jim jen dodal božský rozměr a jeho učení přetrvá do konce věků v zákoně lásky. Zdůrazňuje, že význam učení Zákona a proroků trvá. Kdykoli se pak vůči tomu nebo onomu aspektu jejich učení vyjadřuje kriticky, prohlašuje, že zákon „naplňuje“, nikoli ruší. Křesťané pokračují v úctě ke Starému zákonu jako zdroji zjevení. Můžeme někdy zapomenout na zákon, ale nikdy nesmíme zapomínat na lásku, protože Bůh je láska a přeje si, aby láska vládla nad lidskými životy. Ježíš respektuje Zákon a dějiny Izraele. Chce přivést Zákon k jeho zamýšlenému účelu, naplnit ho a ukázat, že je zákonem lásky.

Odkaz  na  liturgické  texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě  slova   na  středu 15.3.2023.

1. čtení: Dt 4,1.5-9

Žalmy: Žl 147,12-13.15-16.19-2,  odpověď: Jeruzaléme, oslavuj Hospodina!

Evangelium:  Mt 5,17-19

 

Zobrazeno 134×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio