Témata k nedělní a sváteční liturgii

POSLOUCHEJTE MŮJ HLAS, A BUDU VAŠÍM BOHEM A VY BUDETE MÝM LIDEM -ČTVRTEK PO 3. NEDĚLI POSTNÍ 16.3.2023

Toto praví Hospodin: „Přikázal jsem svému lidu: Poslouchejte můj hlas, a budu vaším Bohem a vy budete mým lidem, choďte po všech cestách, které vám přikážu, aby vám bylo dobře. Neposlechli, nepopřáli mi svého sluchu, ale jednali podle zatvrzelosti svého zvrhlého srdce, a místo aby šli vpřed, obrátili se vzad ode dne, kdy jejich otcové vyšli z egyptské země, až dodnes. Den co den jsem jim ustavičně a usilovně posílal všechny své služebníky proroky, ale neposlechli mě, nepopřáli mi svého sluchu, zatvrdili svou šíji a jednali hůř než jejich otcové. Budeš k nim mluvit všecka tato slova, a neposlechnou tě; budeš na ně volat, a neodpovědí ti. Tak jim řekneš: To je národ, který neposlechl hlas Hospodina, svého Boha, a nepřijal kázeň! Věrnost vymizela, vyhynula z jejich úst.“ Z prvního čtení  (Jer 7,23-28).

Hospodin v průběhu dějin světa  prokazuje svou lásku k člověku. Svému vyvolenému národu slibuje svou věrnou ochranu.  Uzavírá s ním smlouvy,   založené na předpokladu, že lid bude respektovat  jeho  Boží ustanovení. Bůh pouze očekává,  že tyto dary  lid bude akceptovat, realizovat v životě  a prokazovat i  ve vztahu k Bohu.  Hospodin neúnavně o svůj lid usiluje,  ale velmi často je odezva ze strany vyvolených chabá. O nápravu vztahu usiluje Hospodin i skrze proroky. Jeremiáš má varovat před důsledky nevěrnosti, ale jak Hospodin předvídal, bylo to marné volání. Jeruzalém je zničen, národ odvlečen do vyhnanství.  Neblahý důsledek takových  způsobů jednání pak dopadá na  jednotlivce, společenství i celé lidstvo.

Z evangelia (Lk 11,14-23):  Ježíš vyháněl zlého ducha z němého člověka. Když zlý duch vyšel, němý promluvil. Zástupy žasly, ale někteří z nich řekli: „Vyhání zlé duchy s pomocí Belzebuba, vládce zlých duchů!“ Jiní ho pokoušeli a žádali od něho znamení z nebe. On však znal jejich myšlenky, a proto jim řekl: „Každé království proti sobě rozdvojené zpustne a dům na dům padne. Je-li tedy i satan v sobě rozdvojen, jak obstojí jeho království? Říkáte totiž, že vyháním zlé duchy s pomocí Belzebuba. Jestliže já vyháním zlé duchy s pomocí Belzebuba, s čí pomocí je vyhánějí vaši synové? Proto oni budou vašimi soudci. Jestliže však vyháním zlé duchy prstem Božím, pak už k vám přišlo Boží království. Dokud ozbrojený silák hlídá svůj dvůr, jeho majetek je v bezpečí. Přepadne-li ho však někdo silnější a přemůže ho, vezme mu jeho zbraně, na které spoléhal, a jeho kořist rozdá. Kdo není se mnou, je proti mně, a kdo neshromažďuje se mnou, rozptyluje!“

Náboženští vůdci rouhavě obviňují Ježíše Krista, že vyhání zlo prostřednictvím  démonů. Ježíš má moc nad zlem ku prospěchu lidí, a tuto svoji moc v jejich prospěch také používá. Pomáhá jim osvobodit se z moci zla a temných sil. To ovšem u některých lidí vyvolává místo vděku závistivou, nepřející reakci. Místo radosti z dobra se objeví snaha je  zpochybňovat, nebo popřít. Ježíš vykonal uzdravením němého dobrý skutek, ale někteří jeho dobrotu neuznali. Uzdravoval prý mocí zla. Nedrželi se skutečnosti, ale svého pokrytectví.

Odkaz  na  liturgické  texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě  slova   na  čtvrtek 16.3.2023.

1. čtení: Jer 7,23-28

Žalmy: Žl 95,1-2.6-7b.7c-9,  odpověď: Kéž byste dnes uposlechli jeho hlasu: „Nezatvrzujte svá srdce!“

Evangelium:  Lk 11,14-23

Zobrazeno 113×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio