Témata k nedělní a sváteční liturgii

BOŽÍ SLOVO 10. NEDĚLE V MEZIDOBÍ 11.6.2023 - K TÉMATU 227 „UČÍCÍ SE CÍRKEV“ : „BŮH MÁ DOST MOCI, ABY SPLNIL, CO SLÍBIL “

Čtení z knihy proroka Ozeáše. Snažme se poznat Hospodina! Jako jitřenka jistě vysvitne, přijde k nám jako déšť raný, jako déšť pozdní, který zavlaží zemi. Co mám dělat s tebou, Efraime, co mám dělat s tebou, Judo? Vaše láska je jak ranní mráček, jako rosa, která záhy mizí. Proto jsem je otesával skrze proroky, zabíjel slovy svých úst, ale má spravedlnost vyjde jak světlo, protože lásku chci, ne oběť, poznání Boha chci víc než celopaly.

Z prvního čtení  (Oz 6,3b-6 ).

Ozeáš není mezi proroky jediný, kdo hlásal milosrdnou Boží lásku, ale je prorokem, který ji hlásal nejzřetelněji. Přitom nabádá, aby Boží lásce vždy odpovídala naše odezva nesoucí stopy milosrdenství. Bůh je ve své lásce k nám věrný. Láska lidu, je naproti tomu nejistá a nespolehlivá: „jak ranní mráček, jako rosa, která záhy mizí“. (v.4).

Ze druhého čtení  (Řím 4,18-25 ):   Čtení z listu svatého apoštola Pavla Římanům. Bratři! Ačkoli Abrahám už neměl naději, přece doufal a věřil, že se stane otcem mnoha národů, protože mu bylo řečeno: `Tak četné bude tvé potomstvo!'A třeba pozoroval, že jeho tělo je už neplodné - vždyť mu bylo skoro sto let - a že je neplodné i Sářino lůno, přece jeho víra nezeslábla. Neprovinil se nedůvěrou vůči Božímu zaslíbení, ale čerpal sílu z víry, a tím vzdal Bohu čest. Byl pevně přesvědčen, že Bůh má dost moci, aby splnil, když něco slíbí. A proto `mu to bylo uznáno za spravedlnost'. Ale v Písmu to není řečeno jen kvůli němu, `že mu to bylo uznáno', nýbrž i kvůli nám. I nám to bude uznáno, když věříme v toho, který vzkřísil z mrtvých  Ježíše, našeho Pána. Ten byl vydán na smrt pro naše hříchy, a vstal z mrtvých pro naše ospravedlnění.

Pavlovo poselství o spáse, pocházející z víry bez skutků předepsaných Zákonem, je třeba chápat pohledem na Abrahama, našeho otce ve víře, jemuž byla víra uznána za spravedlnost nikoli po obřízce (považované Pavlem za skutek Zákona), ale před ní. V jeho skutcích ho podporovala pouze víra ve sliby Boží uskutečnitelné ve věcech lidsky nemožných (že Sára, tehdy už stará, porodí syna a že se stane otcem mnoha národů). Ale to platí i u nás, jestliže opravdu věříme jiné, lidsky nemožné události, totiž Ježíšovu vzkříšení. Pavel neváhal říci, že kdo věří v ukřižovaného  a zmrtvýchvstalého Ježíše, cítí potřebu žít v souladu s tím, čemu věří.

Z evangelia (Mt 9,9-13 ):  Slova svatého evangelia podle Matouše. Když Ježíš jednou šel ze svého města, uviděl v celnici sedět člověka, který se jmenoval Matouš. A řekl mu: "Pojď za mnou!" On vstal a šel za ním. Když Ježíš byl u stolu v jeho domě, přišlo mnoho celníků a hříšníků a zaujali místo u stolu s ním a s jeho učedníky. Když to viděli farizeové, řekli jeho učedníkům: "Proč váš Mistr jí s celníky a hříšníky?" On to zaslechl a řekl: "Lékaře nepotřebují zdraví, ale nemocní. Jděte a naučte se, co znamená: `Milosrdenství chci a ne oběť.' Nepřišel jsem totiž povolat spravedlivé, ale hříšníky."

Matouš  v evangeliu píše o sobě.Popisuje své povolání a zároveň odkrývá jeho hluboký význam. Především poukazuje na nenadálost svého obrácení. Sotva ho Ježíš zavolá, celník Matouš vstane a jde za ním. Ježíš se prohřešuje proti základním předpisům s následnou kritikou farizeů. Mistr tím však chce dovést své učedníky k pochopení a přijetí novosti evangelia. Tato novost se nachází právě v těch slovech, nad kterými jsme se zamýšleli u prvního čtení. Citace z proroka Ozeáše, odkazuje farizeje, aby se konečně naučili, jak číst Starý zákon a jaké je  hlavní poslání jeho samotného, potvrzuje, že bez ohledu na čas Bůh používá a uplatňuje stále stejnou metodu – milosrdnou lásku.

Odkaz  na  liturgické  texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě  slova   na neděli  11.6.2023.

1. čtení:  Oz 6,3b-6

 Mezizpěv : Žl 50, 1+8.12-13.14-15, odpověď: Kdo žije správně, tomu ukážu Boží spásu.

2. čtení: Řím 4,18-25

Evangelium: Mt 9,9-13

„UČÍCÍ SE CÍRKEV“:  Viz odkaz na TÉMA 227  : „BŮH MÁ DOST MOCI, ABY SPLNIL, CO SLÍBIL “ .

 

 

Zobrazeno 136×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio