Témata k nedělní a sváteční liturgii

LÁSKA K NEPŘÁTELŮM - TÉMA 146 „UČÍCÍ SE CÍRKEV“ – 7. NEDĚLE V MEZIDOBÍ - 20.2.2022

19. 2. 2022 19:03

Ježíš naprosto převrací lidské představy o nepřátelích a odpuštění. Vyjadřuje způsob, jakým se na věci dívá Bůh, který nám navzdory našim chybám nic nevyčítá. Láska, o které hovoří, není jen emoce - je to závazek vůle. Je výstřední a bezmezná, objímá všechny, dobré i zlé. Taková pravá láska nás osvobozuje ze sevření nenávisti, posuzování, obviňování, výčitek a násilí. Je to aktivní láska, která je ochotna jít daleko před námi.V tomto vztahu  nejde o lásku citovou. Zde je kladen důraz na vůli. Bývá pojmenován jako agapé. V soudobé řečtině slovo nepříliš běžné, zvolili překladatelé Biblez hebrejštiny do řečtiny. To se pak stalo křesťanským teologickým pojmem, který označuje lásku Boha k lidem, lidí k Bohu i mezi sebou.  Pán Ježíš nám dal přikázání, abychom milovali jeden druhého. Abychom s pomocí Ducha Božího milovali i ty, kteří naší lásky nejsou hodni. A jen proto, že jde o rozhodnutí vůle, je možné tuto lásku přikázat. Důvodem lásky není milováníhodný člověk, ale Bůh – Láska, přebývající v našem srdci. „Milovaní, milujme se navzájem, protože láska je z Boha, a každý, kdo miluje, je zrozen z Boha a poznává Boha. Kdo nemiluje, Boha nepoznal, protože Bůh je láska.“ (1 Jan 4,7-10). Láska Agapé nemůže být omezena jen na rodinu a církev, i když členové církve jsou naši nejbližší bližní. Teprve láska k nepřátelům je důkazem toho, že tu je opravdu láska. Je docela přirozené, když milujeme ty, kdo nás milují, ale milovat své nepřátele, to je cesta nadpřirozená, kterou nám ukazuje sám Bůh. Všechno závisí a odvíjí se od našeho poznání Boha . To, jaký máme obraz o Bohu, podstatně ovlivňuje naše představy o životě. Náš pohled na Boha má dopad na mezilidské vztahy, protože tak, jak chápeme jeho jednání s lidmi, tak i my budeme jednat se svými bližními. Budu-li vidět před sebou laskavého, dobrého, respektujícího a odpouštějícího Boha, pak také můj život bude životem lásky, porozumění, trpělivosti, péče, úcty a důvěry. Jestliže člověka obohacuje styk s významnými osobnostmi, pak poznání Boha, pěstování společenství s tím, který je nejvyšším dobrem a opravdovou láskou, může být pro nás jen tím nejkrásnějším obohacením.  Kdo vidí Ježíše, vidí Boha. Ježíš jako lékař duše přišel mezi nás, aby nás vyléčil z našich falešných představ o Bohu. Proč se zrovna hříšníci cítili v jeho blízkosti v bezpečí? Poněvadž nevyzařoval odsouzení a odmítnutí, ale Boží velkorysost. Zdá se, jako by Pán Ježíš učedníkům prozradil metodu, jak dosáhnout odpuštění hříchů. Chcete odpuštění? Pak myslete na toho , kdo vám ublížil., zmobilizujte veškeré morální sebezapření a přinuťte se mu odpustit.

 

Zobrazeno 301×

Komentáře

aqua-fontana

Pokud v sobě dlouho cítíte křivdu, je dobré se zamyslet i nad tím, jestli jde opravdu o to, abyste ji „jen“ odpustili. Můžete se totiž vlastně podvědomě nutit, abyste tolerovali zraňující či toxické chování. Takové odpustky, které jsou vlastně volňáskem pro to, aby ubližování pokračovalo, od vás nemá právo chtít nikdo. A vy si zas nezasloužíte, abyste si vyčítali, že nemůžete odpustit. (Tina Gilbertson)

Matonick

Dík za komentář k náročnému tématu. Tina Gilbertsonová je výtečná psychoterapeutka. Já pouze lektor Božího slova při této nedělní katolické mši. Tedy úvaha nad čtením z Písma : Odpustit svému nepřáteli (nebo dokonce ho milovat), to je cesta nadpřirozená, kterou nám ukazuje sám Bůh. Všechno závisí a odvíjí se od našeho poznání Boha . Náš pohled na Boha má dopad na mezilidské vztahy, protože tak, jak chápeme jeho jednání s lidmi, tak i my budeme jednat se svými bližními. Budu-li vidět před sebou laskavého, dobrého, respektujícího a odpouštějícího Boha, pak také můj život bude životem lásky, porozumění, trpělivosti, péče, úcty a důvěry.

Matonick

Ježíš (Boží Syn - Bůh) proti nenávisti staví lásku. Jde o bratrskou lásku, která ukazuje, že jsme Boží děti. Nemáme jiný cíl než lásku (Bůh je Láska), která umí odpouštět, protože zakusila dar odpuštění. Nemáme jiné přikázání než následování láskyplného a milosrdného Boha cestou prokazování dobra , milosrdenství a odpuštění.

aqua-fontana

Ano. Pro mnoho, a zvláště mladých lidí je totiž strašně důležité vědět, co odpuštění je, a co odpuštění není. Vím to z vlastní zkušenosti.

Zobrazit 4 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio