Témata k nedělní a sváteční liturgii

SEDMÉ PŘIKÁZÁNÍ NEPOKRADEŠ - TÉMA 182 „UČÍCÍ SE CÍRKEV“ - 25. NEDĚLE V MEZIDOBÍ 18.9.2022

17. 9. 2022 11:45

Na počátku Bůh daroval lidem zemi a její bohatství k tomu, aby si ji podmanili a spravovali tak, aby sloužila všem lidem. Správa tohoto bohatství proto musí být vyjádřením lásky a úcty k Bohu, jako jeho dárci, a k bližnímu, jako bratrovi před Bohem. To jsou hodnoty, které chce Bůh chránit sedmým přikázáním. 

V  přirozenosti člověka je touha po vlastnění různých věcí např. domu, bytu, auta atd. Je to jeho základní právo a církev toto právo toleruje. Bůh lid varuje před zneužitím práva vyhlášením svých přikázání. Hmotné statky mají být pro člověka prostředkem k životu a nikoli být cílem k tomu, aby člověk sloužil jim. Materiální věci má člověk nabýt vždy spravedlivým způsobem a to prací, koupením,  úsporami, úroky, dědictvím, výhrou, odkazy, darováním. Právo na vlastnění je omezeno spravedlivým veřejným zájmem společnosti, zdaněním a  poplatky.

Sociální učení církve tvrdí, že každé vlastnictví, a dokonce i přísně soukromé, v sobě nese pečeť obecné odpovědnosti i k těm, kteří nepřímo pomáhali při jeho nabytí. Některé encykliky nazývají tuto obecnou odpovědnost termínem "všeobecné určení pozemských statků".Rozvoj všeobecného blaha vyžaduje respektování soukromého vlastnictví, práva na ně a na jeho užívání. Člověk, který má  takový majetek v držení, se má snažit, aby majetek přinášel užitek a aby se dělil o jeho  plody s druhými, na prvním místě s členy své rodiny. Vzájemné jednání lidí v hospodářských záležitostechvyžaduje respektování lidské důstojnosti a uplatňování pravidel spravedlnosti, aby bylo bližnímu dáváno to, co mu náleží.

Sedmé přikázání „Nepokradeš“ (Dt 5,19) zakazuje krádež, což je přivlastnění cizího majetku proti vůli vlastníka. Stejně tak ponechávat si vypůjčené věci, dopouštět se obchodních podvodů, platit nespravedlivé mzdy, spekulovat s cenami, nevědomostí a nouzí jiných.Je třeba dodržovat obchodní sliby, dohody a smlouvy. Dbát na přísné dodržování vlastnických práv a plnění přijatých závazků. Státní moc má právo a povinnost  řídit oprávněné užívání práva na vlastnictví obecného blaha. Nezapomínat vracet vlastníkovi to, oč byl okraden. Mravně nepřijatelné je provozování hazardních her tehdy,  je-li přitom někdo zbavován potřebného majetku, podváděn falešnou hrou, nebokdyž je postižený  zaváděn do otroctví hráčské vášně. Sedmé přikázání vyžaduje od lidí prokazovat  úctu ke zvířatům, rostlinám i k neživým věcem, které jsou určeny  k užití pro obecné blaho lidstva. Je třeba mít přitom na paměti, že zvířata jsou Boží tvorové, že Bůh je svěřil člověku do jehořádné správy, a proto je nutno o ně náležitě pečovat.

Církev,  ve snaze o hlubší pochopení zásad  aplikace sedmého přikázání do oblasti společenského a hospodářského života,  vyvinulav devatenáctém stoletízvláštní celek  učení  zvaný Sociální nauka církve. V ní formuluje měřítka pro posuzování  a nabízí směrnice pro morální činnost lidí v tomto okruhu jejich  působnosti ve vztahu k majetku vlastnímu i společnému ve světle celkového pojetí slova zjeveného Ježíšem Kristem  a za přispění Ducha svatého.

Vláda, kterou dal Stvořitel člověku nad nerostnými, rostlinnými a živočišnými zdroji vesmíru, může být využita jen k blahu lidstva  při respektování křesťanských mravních zásad  a s úctou ke všemu, co mu Bůh ke spravování svěřil. 

 

Matonick

Zobrazeno 193×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio