Témata k nedělní a sváteční liturgii

MARIA – MATKA KRISTOVA A MATKA CÍRKVE - TÉMA 239 „UČÍCÍ SE CÍRKEV“ K SLAVNOSTI NANEBEVZETÍ PANNY MARIE 15.8.2023

15. 8. 2023 23:32

Ježíšova matka Marie je navždy pevně zapojena do díla Boží spásy. Od chvíle Ježíšova početí se ubírala cestou hluboké víry a své spojení s Božím synem věrně udržovala až do jeho smrti na kříži. Je nazývána „pravzorem církve“ a Matkou církve. Neboť církvi vždy jde o přijetí všeho, co Bůh člověku prostřednictvím Krista nabízí. Proto II. vatikánský koncil takto o Marii hovoří v souvislosti s církví a společenstvím věřících.

Dogma o nanebevzetí Panny Marie bylo vyhlášeno papežem  Piem XII.  v roce 1950 apoštolskou konstitucí. Praví se v ní, že „Neposkvrněná, vždy panenská Matka Boží Maria byla po dokončení běhu pozemského života s tělem i duší vzata do nebeské slávy.“  Učení bylo v důsledku nepřetržitého rozvoje mariánské úcty už od starověku po novověké přijato. Toto dogma nic neříká o tom, zda Panna Maria zemřela a byla hned vzkříšena, nebo byla vzata do nebeské slávy bez porušení smrtí. V každém případě však se tím dokonale připodobnila svému Synu. Je zvláštní účastí  na jeho vzkříšení a předjímá vzkříšení ostatních křesťanů. Maria je velkou Boží služebnicí, která souhlasila, aby se jí vše stalo podle slova Pána. Rádi ji nazýváme „matkou věřících“. Neboť i naše víra je odpovědí na zavolání a nabídku Boha. Také Marie věřila i v nejistotě, především  před početím, při porodu a pod křížem. Je pro celou církev vzorem víry a lásky. Ježíš použil pro svou matku pod křížem titul "žena": "Ženo, hle, tvůj syn!"(Jan 19,26).  V Janově osobě vidí církev celé lidstvo,  kterému se Maria stává matkou v řádu milosti.

Církev učí, že Mariino mateřství v plánu milosti trvá neustále, až do věčného dovršení spásy všech vyvolených a nadále nám Marie získává dary věčné spásy svými mnohonásobnými přímluvami.  Mariina mateřská úloha vůči lidem však nikterak nezastiňuje ani neumenšuje  Boží osobu Krista, z něhož Marie čerpá veškerou svou sílu a na Kristově kněžství se podílí způsobem,  jakým se ho rozličným způsobem účastní Jeho posvěcení služebníci a věřící lid.

Matonick. 

Zobrazeno 108×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio